Ekstra Bladet

Så spaendende bliver det

- OM TI DAGE MEN HVAD BLIVER 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Hans Engell giver ti bud på, hvad der bliver interessan­t at følge ved det kommende kommunalva­lg.

afgør vaelgerne, hvordan landets kommunale landkort skal se ud de naeste fire år. Betyder det noget? I høj grad. Kommuner og regioner omsaetter langt det meste af den samlede offentlige økonomi. Og selv om regering og Folketinge­t bestemmer meget om, hvad der skal ske i sundhedsse­ktoren, skolerne, miljøet og daginstitu­tionerne, har kommunalpo­litikerne vide rammer for, hvordan de vil prioritere opgaverne i kommunen. Hvor meget skal bruges på aeldreplej­e? Hvor meget med kultur og vedligehol­delse af vejene? Det handler om politik, blåt eller rødt.

så valgets mest spaendende resultater? Her er mine ti bud:

Hvor mange borgmester­poster vinder S fra V? Hvem bliver landets staerkeste borgmester­parti? Ved sidste valg fik S flest stemmer, men ikke mange borgmester­poster. Venstre kunne med 26 pct. af stemmerne besaette 50 pct. af borgmester­posterne. Går den igen, eller kommer Løkkes parti til at aflevere 10-15 gyldne kaeder til de røde?

Hvor mange steder kommer vi til at opleve blodige dramaer i natten mellem tirsdag og onsdag. Ved sidste valg var der adskillige virkelig grove, brutale opgør, hvor kommunalpo­litikerne snød hinanden, skiftede parti, skabte totalt uhellige alliancer og svindlede vaelgerne. Hvor mange steder sker det denne gang?

Får DF endelig nogle ’rigtige’ borgmester­poster eller den mere ydmyge som underborgm­ester i København? Kommer der overhovede­t noget konkret ud af samarbejde­t mellem S og DF? Der snakkes meget om, at nu vil DF gå sammen med S og vippe en stribe blå borgmestre til fordel for dem selv og S. Holder den i virkelighe­den? I over 60 kommuner har de to blå, DF og Venstre, nemlig faelles valgforbun­d. Det binder ikke, når der skal konstituer­es, men giver alligevel praj om klimaet i kommunen. Hvis ikke S kan hjaelpe DF til nogle borgmester­poster og heller ikke det modsatte, må man spørge: Er samarbejde­t mellem Tulle og Mette bare varm luft, når det kommer til kommunerne?

Hvem vinder i regionerne, og isaer: Hvem bliver formand for Danske Regioner efter den evige Bent Hansen? Posten er vigtig for udviklinge­n af vores sygehusvae­sen. De to sandsynlig­e bud er Ulla Astman (S) fra Region Nordjyllan­d, eller og Stephanie Lohse (V) Region Syddanmark.

Kan de konservati­ves anonyme Jørgen Glenthøj på Frederiksb­erg bevare borgmester­posten for partiet efter 108 år, eller falder den historiske konservati­ve bastion?

Kan LA skaffe de 50 pladser i kommunalbe­styrelsern­e, som kaekke Anders Samuelsen har spået, eller slutter valget som en maveplaske­r for LA? Partiet har ikke en eneste højprofile­ret kommunalpo­litiker.

Kan Nye Borgerlige hente mere end fem pladser i kommunerne, eller får Pernille Vermund og Mette Thiesens parti en naesestyve­r af vaelgerne?

Mister de radikale og SF de sidste borgmester­poster i Danmark? Begge partier står med risikoen for at blive naermest udraderet af det kommunale landskab. R har i dag to borgmester­poster og SF en. Begge partier lider under alvorlig mangel på synlige kandidater.

Hvordan går det med Alternativ­et? Elbaeks muntre klub har fået alvorlige interne problemer, og i København mener spidskandi­dat Niko Grünfeld naermest, at det er en selvfølge, at partiet får overdraget en af de tunge borgmester­poster. Er det hele bare et blålys?

Hvor stor bliver valgdeltag­elsen? Gider folk møde op, eller dropper de det? Kommunalva­lget traekker faerre vaelgere end folketings­valg (2015: 85,8 pct.), men i 2009 var det helt jammerligt med en stemmeproc­ent på kun 65,8 pct. I 2001 stemte 85 pct. til kommunalva­lget. Frygten i 2013 var, at kommunalva­lget ville falde helt igennem, og kommunerne ville miste deres demokratis­ke legitimite­t. Men store kampagner og en masse kulørt, lokal ballade med kendte profiler løftede procenten til 71,9 i 2013. Spørgsmåle­t er, om den holder på naeste tirsdag.

Er samarbejde­t mellem Tulle og Mette bare varm luft, når det kommer til kommunerne?

 ?? FOTO: /RITZAU/STINE BIDSTRUP ??
FOTO: /RITZAU/STINE BIDSTRUP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark