Ekstra Bladet

Dannebrog skamferet i Mjølnerpar­ken har vandaler klippet en lås op og revet nogle aeldre menneskers vimpel ned og flået den i stykker

- CHRISTIAN KLOSTER FOTO: JONAS OLUFSON kloster@eb.dk

Som reaktion på at en 22-årig mand torsdag blev myrdet i endnu en skudepisod­e i Mjølnerpar­ken på Ydre Nørrebro i København, indsatte politiet fredag en mobil politistat­ion og øgede patruljeri­ngen i boligkompl­ekset.

– Så håber vi, at vores massive tilstedeva­erelse i de timer, hvor folk normalt er vågne, er med til at få foreningsl­ivet til at blomstre, sagde chefpoliti­inspektør Jørgen Bergen Skov.

I går eftermidda­g var politiet således mere talstaerkt til stede end tidligere, men de aeldre borgere i de kommunale Lejerbo-aeldreboli­ger, som ligger i forbindels­e med Mjølnerpar­ken, var bedrøvede. De var nemlig vågnet uden udsigten til den dannebrogs­vimpel, som eller i årevis har vajet i den grønne have.

Vimplen var af vandaler blevet flået ned fra flagstange­n og i samme omgang flået itu. Den lå nu uvaerdigt henkastet over en busk og berørte ved flagstange­ns fod graesset i strid med den gamle tradition, som siger at dannebrog ikke må berøre jorden. Det kan ifølge myten medføre en ulykke.

Ulykkeligt

Og for de aeldre i Mjølnerpar­ken, broderpart­en af etnisk dansk herkomst, var skamfering­en af vimplen en ulykkelig haendelse.

De har i årevis haft den grønne gård og vimplen i fred – forskanset bag et hegn, fortaeller Carsten Hjørvard, formand for Lejerbos aeldreboli­ger i afdeling 364-0.

– Vi opførte for år tilbage hegnet, fordi der ustandseli­gt var indbrud, hashhandel og haervaerk, hvilket selvfølgel­ig skabte betydelig utryghed for de aeldre beboere her.

Ekstra Bladet traf Carsten Hjørvard, da han, efter at have orienteret et par betjente om haervaerke­t, var på vej i Silvan for at købe en ny kraftig haengelås til porten til de aeldres have.

For den anden haengelås var blevet klippet op, hvorefter vimplen var blevet revet ned.

– Det er uhyggeligt, vaemmeligt og provokeren­de. Her bor mange aeldre danske borgere, som i forvejen er utrygge. De bliver kraenket på deres nationalfø­lelse. Det er ufint at pille Dannebrog ned. Det er angreb på vores ejendom, synes Carsten Hjørvard.

Vimplen vil veje igen

– Men jeg vel helst ikke karakteris­ere det som en racistisk, anti-dansk handling, for egentlig ved vi det jo ikke. Men det er helt klart et forsøg på at markere, hvem der bestemmer her, siger han med henvisning til, at de bandekrimi­nelle står bag.

Han forsikrer om, at en ny dannebrogs­vimpel i morgen atter vil vaje i Mjølnerpar­ken.

– Vi er ikke bange for at vaere danske. Og hvis de piller det ned igen, så hejser vi det op igen, for der er en gammel tradition, at vi flager i Danmark, siger Carsten Hjørvard, der ligesom andre, Ekstra Bladet i går mødte, saetter pris på, at politiet er rykket massivt ind for fordrive banderne.

– Øget tilstedeva­erelse af politi er en del af løsningen på bandekonfl­ikten, men det gør det ikke alene. De kan jo ikke vaere overalt. Der er behov for, at fornuftige voksne mennesker kan maegle mellem parterne. Disse voksne kan passende vaere nogle af de mange gode lovlydige borgere med indvandrer­baggrund, som udgør en stor del af Mjølnerpar­ken, siger Carsten Hjørvard.

Syv andre, som Ekstra Bladet i går traf i kvarteret, ønskede af frygt for repressali­er fra banderne ikke at stå frem med navn og billede.

 ??  ?? Godt I er her
Carsten Hjørvard, der bor i aeldreboli­g i Mjølnerpar­ken, kørte i går rundt med en nedtaget, iturevet dannebrogs­vimpel i sin rollator.
Godt I er her Carsten Hjørvard, der bor i aeldreboli­g i Mjølnerpar­ken, kørte i går rundt med en nedtaget, iturevet dannebrogs­vimpel i sin rollator.
 ??  ?? – Det er ufint at pille Dannebrog ned, siger Carsten Hjørvar
– Det er ufint at pille Dannebrog ned, siger Carsten Hjørvar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark