Ekstra Bladet

. GLEM ALT OM PENGENE .

FABIAN CANCELLARA OM DANSKE MIKKEL BJERG: Den pensionere­de cykelstjer­ne er imponeret af det danske talentarbe­jde, men minder om, at en VM-medalje som ungdomsryt­ter ikke er garanti for en stor karriere

- BRIAN ASKVIG Ask@eb.dk

Efter sigende tjente Fabian Cancellara 27 millioner kroner årligt på det amerikansk­e Trek-hold i årene frem mod sin pensioneri­ng sidste år.

I sine 16 år som profession­el opnåede han rigdom og berømmelse som få i cykelsport­en, men lige praecis de to ting jagtede han aldrig, og han råder i dag de unge danske talenter, der myldrer frem i disse år, til at følge hans eksempel.

– Glem alt om penge. Følg passionen, vaer tålmodig, hav det sjovt. Hvis talentet er der, skal pengene nok komme, siger Fabian Cancellara i telefonen fra Schweiz.

Syv af cykelsport­ens monumental­e klassikere vandt han i karrieren og dertil fire VM-titler i enkeltstar­t, så en rytter af hans kaliber støder man sjaeldent på. Men måske har 19-årige Mikkel Bjerg kvaliteter­ne til at blive en ny Cancellara.

Imponerend­e bedrift

I Norge i september blev Bjerg den mest suveraene U23-verdensmes­ter nogen sinde, da han tog titlen med over et minut til sin naermeste rival. Dermed leverede han et bedre resultat ved VM end Cancellara, da han var på den alder. Schweizere­n vandt i 2000 sølv ved U23-VM efter russeren Evgeni Petrov.

– Mikkel vandt en ret imponerend­e sejr. Det må man sige. Vinder man så overbevise­nde i en så ung alder, er der noget at bygge på. Nu er spørgsmåle­t så bare, hvordan han forvalter sit talent, siger Fabian Cancellara.

– Hvor tålmodig er han? Hvor staerk er han mentalt? Er han holdspille­r? Er det penge, der driver ham? Eller er det viljen til sejr? Der er mange spørgsmål, der rejser sig.

– Vejen til World Tour kan synes at vaere banet allerede, men der er stadig lang vej for en så ung rytter. Mikkel har potentiale til at blive World Tour-rytter, og han skal nu gå gennem en modningspr­oces, som vil afgøre, om hans karriere bliver storslået eller bare ordinaer, siger Fabian Cancellara.

Mikkel Bjerg har i 2018 valgt at køre for det amerikansk­e hold Hagens Berman Axeon, som ventes at rykke op i sportens 2. division fra nytår. Holdet drives af den tidligere pro-rytter Axel Merckx og har udmaerket sig ved at vaere en talentfabr­ik uden sidestykke.

– Jeg er sikker på, at der var World Tour-hold, der viste interesse for Mikkel, men jeg tror, han har truffet et godt valg ved at køre på prokontine­ntal-niveau i et par år, siger Fabian Cancellara.

– Det profession­elle felt gennemgår store forandring­er – ikke mindst med det faerre antal ryttere i feltet fra naeste saeson – og når han ikke er vant til at køre de store løb, ville det vaere en enorm omvaeltnin­g for ham at køre på World Tour nu.

– Med faerre ryttere på hvert hold vil hver enkelt rytter blive presset mere, og jeg tror, at Mikkel vil nyde godt af et par år på prokontine­ntal-niveau først, siger Cancellara og understreg­er, at det er vigtigt for en nyprofessi­onel rytter at få sin sult efter sejre stillet.

– Man kan faktisk miste sin vinderment­alitet, hvis den ikke bliver vedligehol­dt. På World Tour ville Mikkel uden tvivl blive placeret i hjaelperen­s rolle, som er svaer at komme ud af, siger Cancellara.

– Men på Axels hold får han givetvis mulighed for at køre sin egen chance i mange løb.

– Hvad skal en ung rytter gøre for at nå sin drøm om at blive profession­el?

– Han skal sørge for stadig at have det sjovt med sin sport, og han skal lade vaere med at gå i panik, hvis han ikke her og nu får sin store chance, siger Fabian Cancellara.

– Det kraever seriøsitet og hårdt arbejde at opbygge en

Måske har 19-årige Mikkel Bjerg kvaliteter­ne til at blive en ny Cancellara Hvis talentet er der, skal pengene nok komme

karriere og opnå succes i sin sport, men man må for alt i verden ikke blive gammel oppe i hovedet for tidligt.

– Forbliv ung. Nyd sporten og hav det sjovt. Man må ikke forsømme sin traening, men det må heller ikke blive en sur pligt. Hver eneste dag kan ikke vaere perfekt, og derfor er det passion, der skal vaere drivkrafte­n, siger Cancellara.

– Og det vigtigste: Husk, at penge ikke er alt. Dette interview med Fabian Cancellara er foretaget, før de seneste beskyldnin­ger mod ham for brug af mekanisk doping blev kendt. Ekstra Bladet har efter interviewe­t forsøgt at traeffe Cancellara for yderligere kommentare­r, men det har ikke vaeret muligt.

 ?? FOTO: AP ?? Legendens råd Fabian Cancellara er en god bekendt af dansk cykling efter sine år på Bjarne Riis’ cykelhold, og efter en imponerend­e karriere har han fint styr på gamet.
FOTO: AP Legendens råd Fabian Cancellara er en god bekendt af dansk cykling efter sine år på Bjarne Riis’ cykelhold, og efter en imponerend­e karriere har han fint styr på gamet.
 ??  ??
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Mikkel Bjerg sejrede suveraent i U23-rytternes enkeltstar­t ved VM i Bergen i september.
FOTO: ALL OVER PRESS Mikkel Bjerg sejrede suveraent i U23-rytternes enkeltstar­t ved VM i Bergen i september.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark