Ekstra Bladet

CYKLING Fabian Cancellara: Sig tak til Riis

I5

- Ask

Efter 90’ernes dopingdrev­ne danske triumfer i nogle af verdens vigtigste løb har dansk cykelsport sat kurs mod en ny guldalder. Danske talenter høster medaljer ved de største mesterskab­er og imponerer på alle niveauer, og det kan man takke ikke mindst Bjarne Riis for. Det mener den tidligere toprytter Fabian Cancellara, som vandt nogle af sin karrieres største sejre under Riis’ lederskab.

– Jeg må sige, at dansk cykling virkelig leverer gode ryttere i disse år, og årsagen skal helt sikkert søges i det staerke cykelmiljø, som er skabt i Danmark gennem mange år, siger Fabian Cancellara.

– Der var store ryttere i 90’erne med Rolf Sørensen og Bjarne Riis, og så var der senere et vaeld af ryttere, som var dygtige og staerke, og de havde alle passionen til faelles.

– Som Tour-vinder er Bjarne Riis naturligvi­s den mest fremtraede­nde, men mange, mange ryttere har givet noget tilbage til sporten og har arbejdet med de unge.

– Så sig tak til Bjarne og alle de andre, siger Fabian Cancellara.

Vigtig rolle

Han overser ikke, at Riis og flertallet af 90’ernes store navne har erkendt dopingmisb­rug, og at deres praestatio­ner skal ses i det lys. Han haefter sig dog snarere ved den positive betydning, de efter hans mening har haft for den udvikling, der er sket i dansk cykelsport.

– Bjarne og Kim (Andersen, red.) og mange andre store navne fra de år har vaeret involveret i de negative historier, men på bundlinjen står stadig, at de har arbejdet hårdt for cykelsport­en og har spillet en vigtig rolle for sporten, siger Cancellara og opremser fra hukommelse­n op mod en snes danske ryttere og sportsdire­ktører, som han har arbejdet sammen med sin lange karriere.

– Uden alle disse mennesker havde cykelsport­en i Danmark aldrig haft det niveau, den har i dag. Der har vaeret et meget stort dansk engagement i cykelsport­en, og det har stor betydning laengere nede i systemet. Det er med til at skabe vaekst i sporten.

– Bjarne har ydet den måske største indsats for dansk cykelsport. Han skabte det første store hold, og i mange år havde han en dansk sponsor, og det gav en enorm energi i cykelmiljø­et i Danmark, mener Fabian Cancellara.

 ?? FOTO: AP ?? Fabian Cancellara kørte i fem saesoner på Bjarne Riis’ cykelhold. Her er de fotografer­et sammen i 2007, da holdet hed Team CSC.
FOTO: AP Fabian Cancellara kørte i fem saesoner på Bjarne Riis’ cykelhold. Her er de fotografer­et sammen i 2007, da holdet hed Team CSC.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark