Ekstra Bladet

447 KM/T: SVENSK SUPERBIL SMADRER VILD FARTREKORD PÅ OFFENTLIG VEJ

Men svenskerne kommer måske ikke til at sidde på farttronen saerlig laenge

- NIELS FRIIS

Svenske Koenigsegg er kendt for at producere ekstremt hurtige, eksotiske superbiler til verdens allerriges­te.

Tidligere har de desuden udmaerket sig ved at slå rekorden for hurtigste serieprodu­cerede bil i discipline­n 0-400-0 km/h.

Nu har de så erobret endnu en titel med hjem til Sverige.

Denne gang har Koenigsegg med deres Agera RS slået rekorden som verdens hurtigste serieprodu­cerede bil.

Når man skal slå den slags rekorder, kraever det foruden et meget langt, lige stykke asfalt, at man kører straekning­en i begge retninger, hvorefter den gennemsnit­lige topfart regnes ud. Det er blandt andet for at sikre, at man ikke saetter rekorden i kraftig medvind.

Koenigsegg praestered­e på en naesten 18 kilometer lang vejstraekn­ing i den amerikansk­e stat Nevada at køre med en gennemsnit­lig topfart på hele 277,9 mph, hvilket svarer til vanvittige 447 kilometer i timen.

Dermed slår Koenigsegg Agera RS den tidligere rekordinde­haver, Bugatti Chiron, med omtrent 19 kilometer i timen.

Lukket vej

Inden man farer i flint over, at Koenigsegg tillod sig at køre 447 kilometer i timen på en offentlig vejstraekn­ing taet ved spillebyen Las Vegas, skal det lige siges, at svenskerne i rekordfors­øgets Koenigsegg Agera RS er ny fartkonge blandt serieprodu­cerede hyperbiler.

anledning havde fået lukket vejstraekn­ingen af myndighede­rne, så de ikke skulle tage hensyn til anden trafik.

Det var nok en meget klog beslutning.

I videoen af rekordfors­øget, som findes på eb.dk/biler, kan man se, hvordan testkørere­n Niklas Lija faktisk ikke accellerer­er saerligt kraftigt i starten af de to rekordfors­øg.

Det er først, da Agera RS'eren kommer over 300 kilometer i timen, at man kan høre, at han virkelig traeder sømmet i bund, men så tager den svenske superbil også

for alvor fat. Selv oppe omkring de 400 kilometer i timen accellerer­er den stadig voldsomt.

I rekordfors­øgets andet run er Agera RS på et tidspunkt er helt oppe at køre omtrent 457 kilometer i timen, men det samlede gennemsnit bliver altså lavere, fordi den ikke kørte lige så hurtigt i modsatte retning.

Agera RS har en 5,0-liters V8 motor med turbo under hjelmen, som producerer voldsomme 1.360 hestekraef­ter.

Endnu er rekorden ikke officiel, men den ventes at blive det snarest muligt, da rekordfors­øget blev udført i samarbejde med firmaet Racelogic, som var testforsøg­ets uvildige part. Et amerikansk bilfirma har planer om at ville over 300 mph i timen i deres Hennessey, så det er ikke sikkert, at svenskerne kan få lov at beholde rekorden saerlig laenge.

Selv oppe omkring de 400 km/t accellerer­er den stadig voldsomt

 ?? FOTO: KOENIGSEGG ??
FOTO: KOENIGSEGG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark