Ekstra Bladet

NYDANMARK VI ER IKKE I DANMARK

. BERYGTET BYDEL: At bo i Vollsmose er ofte som at bo i et andet land, mener kioskejer Said Hassan

- JAMES KRISTOFFER MILES kristoffer@eb.dk

Med et hvin spaener drengen hen ad fliserne på Bøgetorvet i Vollsmose.

Said Hassan griber sin toårige søn, Omar, og kaster ham op i luften foran sin kiosk og grønthande­l. Den faderlige stolthed stråler ud af den 38-årige Vollsmosei­ndbygger.

– Den her lille bandit skal vokse op i tryghed, siger han.

Kioskejere­n muler sin søn på kinden og kysser ham på panden.

Politiet kommer herud, ja. Men der er stadig ballade

Det er Said Hassans største ønske til politikern­e i Odense Kommune: At hans familie kan leve trygt i deres egen by i et af de tryggeste lande i verden.

Frygter fremtiden

Men glaeden over at bo med sine fem børn i den berygtede Odense-bydel kommer med en markant skyggeside for kioskejere­n. For Vollsmose er ikke som resten af Odense – eller resten af Danmark.

For bydelen føles glemt og isoleret fra resten af Odense og samfundet i øvrigt, mener Said Hassan. Som et parallelsa­mfund med egne love og regler.

– Vi er ikke i Danmark herude. Med de ting, der er sket med bander – og som også sker inde på Nørrebro – føles det som et helt andet land nogle gange. Hvad skal vi gøre med den ballade? De står til højre og venstre derude på parkerings­pladsen, siger Said Hassan og peger ud mod Vollsmose Allé, hvor lyssky typer har for vane at holde til.

Utryghed

Sociale problemer, fattigdom, bandekonfl­ikt og ballade har i årevis skabt utryghed i bydelen.

Befolkning­smaessigt er der også en verden til forskel fra Vollsmoses knap 10.000 indbyggere til resten af Odense og resten af Danmark: Her bor 80 forskellig­e nationalit­eter, i flere opgange kan antallet af etnisk danske navne taelles på én finger, to af bydelens skoler er på top ti-listen over de skoler med flest tosprogede elever i Danmark (88 procent tosprogede på Abildgårds­kolen og 68,5 procent tosprogede på H.C. Andersen Skolen).

Bande-ballade

Og så er bydelen fattig.

Faktisk ligger Vollsmose i det klart fattigste postnummer i Danmark, 5240 Odense NØ. Her er gennemsnit­s-indkomsten under 174.000 om året. Mere en end en halv mio. under landets rigeste postnummer i Lyngby nord for København.

Kriminelle udskud har vaeret med til at skabe utryghed for størstedel­en af bydelens lovlydige indbyggere.

Saerligt banden Black Army har i en årraekke vaeret en konstant gene i Vollsmose. Og selv om banden i oktober officielt opløste sig selv, og kriminalit­ets-statistikk­erne ser bedre ud i dag end for år tilbage, frygter mange af de faedre, Ekstra Bladet taler med i området, at deres sønner falder i med de forkerte.

– Politiet kommer herud, ja. Men der er stadig ballade. Der bliver slet ikke gjort nok ved det. De står der stadig til højre og venstre. Vi betaler også vores skat til politikern­e. Det er jo ikke mig, der skal stoppe dem, siger Said Hassan.

Den hårdt traengte bydel har et problem med utryghed hos beboerne.

Ifølge tal fra Rigspoliti­et føler omkring hver femte Vollsmose-beboer sig utryg i området.

Kiosk skal lukke

Said Hassan har drevet kiosken på Bøgetorvet i ti år. Men den megen ballade og uro omkring butikkerne på det lille butikstorv har ført til, at boligorgan­isationen Civica, der står for Bøgetorvet, nu vil tvangslukk­e forretning­erne, der taeller både slagter, kebab-mand, pizzeria og altså Said Hassans kiosk og grønthande­l.

Men Said Hassan og flere af de andre erhvervsdr­ivende på Bøgetorvet er imod planerne og uenige i, at det er butikkerne, der skaber utryghed foran boligblokk­ene.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Sønnen skal vokse op i tryghed
Said Hassan ønsker mere end noget andet, at hans søn, Omar, kan vokse op i et kvarter uden at ende i en bande.
FOTO: STINE TIDSVILDE Sønnen skal vokse op i tryghed Said Hassan ønsker mere end noget andet, at hans søn, Omar, kan vokse op i et kvarter uden at ende i en bande.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? En valgplakat med Odenses borgmester, Peter Rahbaek Juel (S), er blevet malet over i Vollsmose. Borgmester­en har varslet en hård kurs mod ballademag­ere i kvarteret.
FOTO: ERNST VAN NORDE En valgplakat med Odenses borgmester, Peter Rahbaek Juel (S), er blevet malet over i Vollsmose. Borgmester­en har varslet en hård kurs mod ballademag­ere i kvarteret.
 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Said Hassan står i døren i sin kiosk på Bøgetorvet i Vollsmose.
FOTO: STINE TIDSVILDE Said Hassan står i døren i sin kiosk på Bøgetorvet i Vollsmose.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark