Ekstra Bladet

VI TØR JO NAERMEST IKKE GÅ OVER FOR GRØNT

Peter Filstrup er traet af unge bøllers gaderaes på fortov og stier. Det føles som at bo i et parallelsa­mfund glemt af resten af Danmark, siger Vollsmose-veteranen

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@eb.dk

– Det føles sgu ikke som at bo et almindelig­t sted. Vi tør jo naermest ikke gå over for grønt lys mere af frygt for, at der skal komme en eller anden idiot, der er ude og køre raes, og brage ind i os.

Sådan siger Vollsmose-veteranen Peter Filstrup, der sammen med konen, Janni Filstrup, har boet i Egeparken i Vollsmose i 12 år.

Før det boede Peter Filstrup også i den berygtede Odense-bydel i 80’erne og 90’erne.

I den periode arbejdede han i den fynske hovedstad som både hyrevogns- og buschauffø­r. Selv om han har set lidt af hvert i den landskendt­e ghetto, kan han stadig føle sig utryg.

Egne love og regler

Saerligt de unge mandlige indbyggere­s hang til hensynsløs gaderaes på veje og stier foran boligblokk­ene får Peter Filstrup til at se rødt.

– De kører fuldstaend­ig, som det passer dem. Hvis man siger noget til dem, går de jo helt amok, siger Peter Filstrup, som sammen med konen, Janni, ser sig ekstra godt for, når de går rundt på Vollsmoses stisysteme­r.

– De laver deres helt egne regler og love herude. Og så kan vi andre bare pakke sammen.

Ifølge den 60-årige odenseaner er det svaert at få politiet til at reagere på problemern­e.

– Jeg ringer vel til politiet rigtig tit. Men de siger oftest bare, at de ikke kan gøre noget. Det skaber en stor utryghed for os herude. Og det medvirker til, at det føles som at bo i et parallelsa­mfund, hvor der er andre regler og love end i resten af samfundet.

En af tre danskere

Vollsmose-beboeren understreg­er, at han elsker at bo i den multikultu­relle Odensebyde­l.

– Vi har en skidegod opgang. Vi er tre ’danske hold’ lige oven over hinanden. Og vi passer alle sammen på hinanden og holder øje med hinanden, siger Peter Filstrup, der også er med til at arrangere ’spis sammen-aftener’, hvor beboere mødes på tvaers af lejligheds- og kulturskel.

Han kan dog ikke sige sig fri for også at have maerket Vollsmoses mere alvorlige side på egen krop.

For et par år siden endte et skaenderi med et par naboer meget ubehagelig­t, efter Vollsmose-beboerens hund havde gøet ad de to, fortaeller Peter Filstrup.

– Det var to ’wannabe’ Black Army-typer, som først bad mig skride af helvede til og spyttede på mig. Da jeg sagde, de skulle slappe af, trak den ene en økse frem og truede mig med den.

De laver deres helt egne regler og love herude. Og så kan vi andre bare pakke sammen Vi passer alle sammen på hinanden og holder øje med hinanden

Sagen endte med, at naboerne blev smidt ud af boligselsk­abet, men ifølge Peter Filstrup kunne politiet ikke gøre noget i sagen.

– De kom godt nok herud. Og de konfiskere­de også øksen, som de jo hurtigt fandt. Men så var det ellers bare ’påstand mod påstand’, og så skete der ikke mere ved det, lyder det fra Peter Filstrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark