Ekstra Bladet

FÅR 43.000 KR. PR. MØDE

NU VIL DF OG ENHEDSLIST­EN SVINGE SPAREKNIVE­N I KL: Fem borgmestre får hver 215.000 kroner om året for at holde op til fem møder, der skal styrke kommunerne­s samarbejde

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN PER MATHIESSEN kbl@eb.dk; pma@eb.dk

Få møder, minimalt ansvar og en fyrstelig hyre.

Sådan ser Dansk Folkeparti og Enhedslist­en på fem lukrative borgmester­ben fordelt mellem Venstre og Socialdemo­kratiet.

Hver af de fem borgmestre indkassere­r – ud over deres faste løn – 215.348 skattekron­er om året for at lede ganske få møder uden såkaldt bestyrelse­sansvar.

Borgmestre­ne er udpeget af deres politiske kolleger til at vaere formaend for fem såkaldte kommunekon­taktråd, KKR, der hører under Kommunerne­s Landsforen­ing (KL).

Kontaktråd­ene holder op til fem møder om året af to til tre timers varighed, fremgår det af KL’s hjemmeside. Det giver 43.070 kroner pr. møde til borgmestre­ne, og det er for meget, ifølge Dansk Folkeparti.

– Jeg og DF mener, at det er et alt for fyrsteligt honorar, og det bør saettes ned, siger Carl Christian Ebbesen, kulturog fritidsbor­gmester i København, tidligere medlem af KKR Hovedstade­n og nuvaerende medlem af KL’s bestyrelse.

– Det er okay, at formanden får et beskedent vederlag, men det skal stå mål med arbejdsind­sats og ansvar, og det gør det ikke i dag, forklarer han.

Klappet af på forhånd

Den vurdering får opbakning fra Enhedslist­ens rådmand for AEldre- og Handicapfo­rvaltninge­n i Odense, Brian Skov Nielsen.

Han er medlem af KKR Syddanmark og synes ikke, at 43.000 kroner ’står mål med opgaverne’.

– For almindelig­e mennesker er det over en månedsløn, hvor man har arbejdet 37 timer om ugen. Det er der i hvert fald ikke brugt på at forberede et KKR-møde, siger Brian Skov Nielsen.

– Hele forberedel­sen bliver lavet af embedsfolk fra KL og i kommunerne. Sagerne er klappet af på forhånd og bliver enstemmigt vedtaget uden politisk debat, forklarer han.

Kommunerne i Region Syddanmark og Midtjyllan­d har kun holdt fire møder i 2017. Dermed kommer borgmestre­nes løn op på 53.837 kroner pr. møde.

KKR har til opgave at ’fremme de faelleskom­munale interesser’ i regionale spørgsmål blandt andet inden for sundhed, infrastruk­tur og integratio­n.

Intet personligt ansvar

Der følger dog ikke reelt bestyrelse­sansvar med de mange skattekron­er, så borgmestre­ne kan ikke stilles personligt til ansvar.

– Andre steder, hvor der er bestyrelse­sansvar og erstatning­sansvar, giver man typisk 50.000-100.000 kroner, og det vil også vaere et højt niveau for at sidde som formand for KKR, siger Carl Christian Ebbesen.

Borgmestre­nes vederlag for KKR er steget langsomt siden indførelse­n i 2007. Nu vil DF komme med et forslag i KL’s bestyrelse om at saette det ned.

Det er et alt for fyrsteligt honorar, og det bør saettes ned

Laes lederen på bagsiden

 ?? FOTO: PR, /RITZAU/ANITA GRAVERSEN, NORDJYSKE/BO LEHM, PR, BJARKE MACCARTHY/SOCIALDEMO­KRATIET ?? Steen Christians­en (S), Albertslun­d.
Når Kommunerne­s Landsforen­ing kan aflønne disse fem borgmestre med 215.000 kr. årligt for fire til fem møder, så er der et effektivis­eringspote­ntiale i organisati­onen, mener rådmand i Odense Brian Skov Nielsen fra...
FOTO: PR, /RITZAU/ANITA GRAVERSEN, NORDJYSKE/BO LEHM, PR, BJARKE MACCARTHY/SOCIALDEMO­KRATIET Steen Christians­en (S), Albertslun­d. Når Kommunerne­s Landsforen­ing kan aflønne disse fem borgmestre med 215.000 kr. årligt for fire til fem møder, så er der et effektivis­eringspote­ntiale i organisati­onen, mener rådmand i Odense Brian Skov Nielsen fra...
 ??  ?? Egon Fraehr (V), Vejen.
Egon Fraehr (V), Vejen.
 ??  ?? Niels Hörup (V), Solrød.
Niels Hörup (V), Solrød.
 ?? FOTO: CARSTEN LUNDAGER ?? Carl Christian Ebbesen (DF), kultur- og fritidsbor­gmester i København, mener, at der skal skaeres ned på honoraret til medlemmern­e af kommunekon­taktrådene (KKR). Han er selv medlem af KKR Hovedstade­n.
FOTO: CARSTEN LUNDAGER Carl Christian Ebbesen (DF), kultur- og fritidsbor­gmester i København, mener, at der skal skaeres ned på honoraret til medlemmern­e af kommunekon­taktrådene (KKR). Han er selv medlem af KKR Hovedstade­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark