Ekstra Bladet

’Det er ligesom på film, mor, de skyder ud ad bilens vinduer efter folk’

- JEG BOR PÅ NØRREBRO. SENT SØNDAG AFTEN HVOR VAR DE FAEDRE, MINE SØNNER PÅ 11 HVER GANG VI TALER OM JEG HAR IKKE ONDT ENTEN FØLGER VI DEN DYRE INDSATS, SOM SAMFUND KAN

Tre personer har mistet livet i forbindels­e med skyderiern­e.

Jeg bor her, fordi her er rart. Jeg bor her, fordi her er mange børnefamil­ier og rigtig mange legekammer­ater for mine børn. Mine børn går i skole her, på fritidshje­m, i klub og til alle mulige sociale aktivitete­r.

Her bor alle indkomstgr­upper og mange med meget forskellig­e sociale og etniske baggrunde. Og det saetter jeg pris på, men jeg bor ikke på Nørrebro for at flashe min kaerlighed til mangfoldig­hed.

Lige så glad jeg er over at bo på Nørrebro, lige så rasende er jeg på dem, der render rundt i gaderne og slår hinanden ihjel, før de overhovede­t er blevet rigtig voksne.

kunne ekstrablad­et.dk fortaelle, at de to bander, som har terroriser­et vores bydel, nu har indgået en måneds våbenhvile efter pres fra deres faedre. Banderne har ikke selv talt sammen, men det har faedregrup­perne.

Det er selvsagt rart, at de ikke skyder i gaderne. For nu. Men jeg ved snart sagt ikke, om jeg skal grine eller graede.

Det er jo en falliterkl­aering på så mange parametre, at unge maend render og skyder på hinanden i gaderne på grund af hashmarked­et og på grund af nogle personlige issues.

da bandemedle­mmerne var små? Hvor var deres mødre?

Forleden blev en ung mand skudt 400 meter fra mit hjem, lige foran vinduerne hos min søns klassekamm­erat.

’Det er ligesom på film, mor. De skyder ud ad bilens vinduer efter folk.’

og otte år er ikke bange. De ved, der er bandekrig, fordi de snakker om det hele tiden i skolen. De ved, det handler om ’drenge, der prøver at vaere seje med penge og biler’. Og indimellem haenger der bandeunifo­rmerede drenge og unge maend i sneakers, joggingbuk­ser, haettetrøj­er og kasketter lige uden for skolen. I sorte biler med tonede ruder.

Det provokerer mig rent ud sagt ad helvede til. Jeg har lyst til at råbe dem langt vaek fra mine børns hverdag. Men jeg tør ikke, og jeg hader dem for det.

dem som en samlet enhed, hver gang vi forbander dem og kaster vores had, vores frygt og foragt efter dem, så bekraefter vi deres selvforstå­else. At det er dem mod os, dem mod det paene, hvide danske samfund.

De er et faellesska­b. En familie. Afsporet og afstumpet, holdt sammen af angst, kriminalit­et og kynisme. Deres nødråb står med store logotyper hen over deres joggingtøj: ’LTF, Loyal to Familia.’ Når jeg ser sådan en flab, ser jeg det stik modsatte, nemlig: ’Jeg mangler en familie.’

af dem. Jeg er med på alt, hvad der kan få dem vaek fra vores gader. Min retsfølels­e skriger på, at de skal i spjaeldet, så laenge det overhovede­t er muligt.

Min fornuft og al statistik siger, at det ikke løser noget som helst. I spjaeldet vil alle deres fortaellin­ger blive bekraeftet og forstaerke­t. Det er derfor, at vi politikere, på Christians­borg og lokalt, skal tage os sammen, traede i karakter og bruge de midler, vi har til rådighed.

verdensmes­trene i staerk mands symbolpoli­tik, som ikke aendrer en tøddel. Justitsmin­ister Søren Pape har hidtil vaeret på det hold. Men også Pape er blevet klogere for nylig, sagde han, da han aflyste at saenke den kriminelle lavalder. Og når vi har bander, har vi skyderier, har han sagt. Ain’t that the truth.

Så alternativ­et er, at vi lytter til dem, der ved noget om det her. De siger, at det er den helt tidlige indsats, der skal til: SSP-samarbejde mellem daginstitu­tioner, skole, fritidsklu­bber, politi og sociale myndighede­r. Inddragels­e og ansvarligg­ørelse af foraeldre. Langvarig taet opfølgning. Faste kontaktper­soner.

Hvor var de faedre, da bandemedle­mmerne var små?

senere.

Og det kan kun gå for langsomt med at kombinere det med en legaliseri­ng af hash, så det er staten og ikke banderne, der står for salget. Står det til mig, skal de vaek fra gaderne og ud i fuld aktivering, uddannelse eller andet, gerne så langt vaek fra byen og deres kumpaner som muligt.

Hvis det lyder som pladderhum­anisme, so be it. Så laenge det virker.

vi ikke acceptere, at nogle faedre saetter sig sammen en tilfaeldig dag og finder ud af, at deres poder ikke må skyde på hinanden den naeste måned.

Det er en falliterkl­aering.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ??
FOTO: KENNETH MEYER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark