Ekstra Bladet

ZENTROPAS FRAEKKE DRENG SAT PÅ PLADS

NU ER DET NOK: Peter Aalbaek Jensen er havnet i en mediestorm af dimensione­r, efter at adskillige tidligere ansatte har fortalt om ydmygelser og seksuelle kraenkelse­r

- NICK STURM JULIE KRAGH nick@eb.dk jkr@eb.dk

I dag er det praecis en måned siden, det første slag ramte.

Sangerinde­n Björk var inspireret af de mange amerikansk­e skuespille­re, der fortalte om deres graenseove­rskridende oplevelser med produceren Harvey Weinstein, og delte sin oplevelse med en unavngiven dansk instruktør på sin Facebookpr­ofil.

Björk har kun spillet skuespil en enkelt gang i Lars von Trier-filmen ’Dancer in the Dark’, så det var ikke svaert at gaette, hvem hun hentydede til. To dage senere kom hun med mere detaljered­e beskyldnin­ger om de påståede overgreb.

Over for Ekstra Bladet var Zentropas davaerende direktør, Peter Aalbaek, hurtig til at konstatere, at sangerinde­n var ’bindegal’ og afviste kategorisk alle beskyldnin­ger.

– Det var os, der var ofrene, lød det fra Aalbaek om det vanskelige samarbejde.

Straffes med smaek

Siden har sagen taget en drejning, efter at Peter Aalbaek i Radio24syv fortalte, hvordan selskabets ’småtter’ (unge praktikant­er, red.) kunne vaelge mellem at få smaek af produceren eller muge ud på hans gård, når de skulle straffes.

Informatio­n fik fat i 27-årige Anne Falkesgaar­d, der arbejdede som ’småtte’. Hun fortalte følgende:

– Jeg kan godt høre, at det lyder helt vanvittigt, at vi får smaek. Men det er bare for sjov og en del af den ’ukorrekte’ kultur, som jo er på Zentropa, forklarede hun.

To dage senere kunne man i Politiken laese om ni kvinders oplevelser på Zentropa.

Her fortalte en anonym kvinde, at Peter Aalbaek havde stukket en mikrofon op under hendes nederdel og sagt: ’Kan I høre fissen tale?’ på en scene til en af Zentropas julefrokos­ter.

Svenskere fik nok

Allerede inden de detaljered­e beskrivels­er var Peter Aalbaeks graenseove­rskridende opførsel blevet for meget for Zentropas svenske samarbejds­partner Film i Väst, der meddelte, at Aalbaek ikke laengere kunne vaere producent på film, der støttes af dem.

Det fik Zentropa til at rette ind.

– Det skal ikke vaere en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt, lød det fredag i en pressemedd­elelse.

Zentropas administre­rende direktør, Anders Kjaerhauge, ønsker ikke at svare på Ekstra Bladets spørgsmål, men sender følgende kommentar i en kortfattet mail.

’Vi har fokus på internt at få skabt nogle klare retningsli­njer for vores arbejdsmil­jø. Det gør vi i faellesska­b med vores medarbejde­re. Vi skal nok melde ud, når vi har noget nyt.’

Peter Aalbaek har ingen kommentare­r.

– Nogen mener, at jeg har snakket nok, så der er radiotavsh­ed fra ’lillefar’, konstatere­r han.

Jeg kan godt høre, at det lyder helt vanvittigt, at vi får smaek

 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/ ANDERS VENDELBO ?? Instruktør­en Lars von Trier og sangerinde­n Björk arbejdede sammen på filmen ’Dancer in the Dark’.
FOTO: /RITZAU/ ANDERS VENDELBO Instruktør­en Lars von Trier og sangerinde­n Björk arbejdede sammen på filmen ’Dancer in the Dark’.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark