Ekstra Bladet

Kraenkelse­r og smaek

-

15. OKTOBER:

I kølvandet på Harvey Weinstein-skandalen skrev Björk på sin Facebook-side, at hun var udsat for seksuelle kraenkelse­r af en dansk instruktør, der må formodes at vaere Lars von Trier. Både Peter Aalbaek, der var filmens producent, og von Trier afviste alle anklager.

17. OKTOBER:

Björk skrev en opdatering, hvori hun beskriver misbruget mere detaljeret. Blandt andet skulle von Trier have givet hende uønskede seksuelle tilbud, ligesom han truede med at kravle ind i hendes vaerelse via en balkon.

18. OKTOBER:

Jyllands-Postens filmanmeld­er Nanna Frank Rasmussen beskrev en episode, hvor Aalbaek klaskede hende i røven. Aalbaek selv husker ikke episoden, men kaldte den ’plausibel’.

28. OKTOBER:

’Ålen’ afviste over for filmmagasi­net Ekko, at der skulle vaere sexchikane på Zentropa: – De klask, jeg har givet nogle i røven, har vaeret, fordi jeg var i godt humør. Det er, fordi det er sjovt. Kan man ikke holde det ud, må man arbejde et andet sted.’

8. NOVEMBER:

Film i Väst meddelte, at man ikke laengere vil arbejde sammen med Aalbaek, fordi han ikke har taget tilstraekk­elig afstand fra seksuel chikane.

10. NOVEMBER:

Zentropa vil rette ind, lød det i en pressemedd­elelse: ’Det skal ikke vaere en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt. Virksomhed­skulturen på Zentropa skal også fremover vaere farverig og alternativ, men vi ønsker ikke at kraenke nogen’.

13. NOVEMBER:

Arbejdstil­synet går på baggrund af tidligere medarbejde­res beskrivels­er af forholdene på Zentropa ind i sagen: ’Arbejdstil­synet ser med stor alvor på anklager om mobning og seksuel chikane. Vi vurderer altid klager nøje – også over forhold som er beskrevet her – med henblik på tilsyn’, skrev tilsynsche­f Lars Toft Pedersen i en mail til Politiken.

14. NOVEMBER:

Det svenske filminstit­ut varslede stop for al støtte til Zentropa, fordi institutte­t ikke føler sig overbevist om, at ledelsen på Zentropa tager beskyldnin­gerne om sexchikane alvorligt nok. Vibeke Windeløv har arbejdet taet sammen med Peter Aalbaek som mangeårig producent på Zentropa. I dag er hun direktør på Betty Nansen Teatret.

Mandag aften tog hun sammen med en anden tidligere Zentropa-producent Meta Louise Foldager afstand fra forholdene på deres tidligere arbejdspla­ds, der er blevet beskrevet i medierne de seneste uger.

Fuldstaend­ig tåbelig

Windeløv understreg­er over for Ekstra Bladet, at hun er meget traet af det entydige fokus på Aalbaek, men understreg­er også, at hun er meget uenig i hans ledelsesst­il, hvor ’småtterne’ blev straffet med enten smaek eller arbejde på hans gård.

Peter er enormt outreret

– Peter er enormt outreret. Det der med at sende nogen ned for at gøre rent i en stald … Jeg mener jo slet ikke, at man skal straffe medarbejde­re. Den form for ledelse er fuldstaend­ig tåbelig. Peters argument er, at ved at ydmyge mennesker gør man dem så staerke, at de kan klare ydmygelser fra andre.

– Den logik holder ingen steder – man ved, at børn, der er blevet straffet i deres liv, klarer sig dårligere. Jeg har altid vaeret i opposition til den stil at lede på, slår hun fast.

 ?? FOTO: /RITZAU/ANDERS VENDELBO ?? Et af de mange optrin, som Peter Aalbaek huskes for.
FOTO: /RITZAU/ANDERS VENDELBO Et af de mange optrin, som Peter Aalbaek huskes for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark