Ekstra Bladet

God nyhed til diabetes-børn

11-årige Julius blev fuppet, da hans mor ville købe udstyr til ham på nettet. Men nu er der hjaelp på vej

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk

Malene Amdal er mor til 11-årige Julius, som har type 1-diabetes. Malene Amdal og hendes 11årige søn Julius, der har type 1-diabetes, kan nu endelig ånde lettet op efter en langvarig kamp mod bureaukrat­iet.

Det handler om, at Julius Amdals liv med ét aendrede sig, da han fik konstatere­t type 1-diabetes i juli sidste år. Det betød, at han skulle måle sit blodsukker mange gange dagligt.

Hvis blodsukker­et bliver for lavt, risikerer han at gå i insulincho­k, så derfor skulle en nål stikkes i fingrene 1012 gange i døgnet, og det har svaekket Julius’ livskvalit­et.

Glukosemål­er

Men efter en undersøgel­se på Hillerød Sygehus i januar prøvede Malene Amdals søn en såkaldt glukosemål­er.

Det er en lille sensor, som kun skal stikkes ind i armen hver 14. dag, og så slipper Julius for de mange daglige pinefulde stik.

Glukosemål­eren har forbedret Julius’ livskvalit­et markant.

Men i mellemtide­n har kommuner og regioner i over et år kaempet om, hvem der skulle betale for de nye glukosemål­ere til børn og unge.

Julius Amdal og hans mor blev fanget midt i den kamp, og Malene Amdal anede ikke, hvad hun skulle stille op, fordi Halsnaes Kommune, hvor familien bor, kun ville bevilge glukosemål­eren midlertidi­gt.

Pengene var vaek

Derfor prøvede Julius Amdals mor at købe glukose-måleren på nettet, men her blev hun snydt af en svindler på Facebook, der efterfølge­nde forsvandt med hendes penge, uden at hun nogen sinde så apparatet.

Men efter at Ekstra Bladet har konfronter­et sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) om problemet, annoncered­e regeringen i går den nationale diabetes-handlingsp­lan, hvor der er hjaelp at hente for børn og unge med type-1 diabetes:

’Der ivaerksaet­tes her og nu en indfasning af glukosemål­ere til børn og unge. Børn til og med 18 år skal tilbydes en glukosemål­er, medmindre saerlige forhold gør, at en glukosemål­er ikke vurderes at vaere relevant for det pågaeldend­e barn. Der gives et økonomisk tilskud til regionerne i en overgangsp­eriode til, at regionerne hurtigt kan ivaerksaet­te denne indfasning.’

Jeg er bare glad

Regeringen har afsat 15 mio. kr. til initiative­t, og det er gode nyheder for Julius Amdal og hans mor.

– Det er en supergod nyhed. I det omfang det her passer, og både Julius og alle andre børn og unge kan få bevilget de her glukosemål­ere uden at skulle ende i en kamp mellem regionerne og kommunerne om, hvem der skal betale, så er jeg bare glad.

– Men jeg tør ikke at tro på det, før vi skal op på hospitalet 22. november, siger Malene Amdal.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at omkring 60.000 diabetiker­e er blevet svigtet på netop det her område. Satspuljep­artierne i Folketinge­t er blevet enige om en ny national diabetesha­ndlingspla­n til 65 mio. kr. Pengene kommer fra satspuljea­ftalen 2017-2020.

Der ivaerksaet­tes her og nu en indfasning af glukosemål­ere til børn og unge

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ??
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN
 ??  ?? Ekstra Bladet i går.
Ekstra Bladet i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark