Ekstra Bladet

Undersøgel­se – ja tak Blå partier stoppede kulegravni­ng af frås

- PER MATHIESSEN JANUS ØSTERGAARD pma@eb.dk jao@eb.dk Kommunerne­s penge KL har betalt KL-chefens KL har købt Allerede i 2013 KL-chefen KL har ifølge

Et flertal bestående af de ni borgerlige borgmestre og viceborgme­stre i KL’s bestyrelse har blokeret for en uvildig revisions-undersøgel­se af overforbru­g og mistanke om ulovlige forhold i kommunerne­s brancheorg­anisation.

Det bekraefter KL-formand Martin Damm (V) over for Ekstra Bladet.

TV2-dokumentar­en ’En rigtig møgsag’ afdaekkede tirsdag massive uregelmaes­sigheder med blandt andet Herlev-borgmester Thomas Gyldal (S) efterlyser fortsat en revisor-undersøgel­se af frås i KL. indkøb og rejseafreg­ning i Kommunerne­s Landsforen­ing.

Affaeren er indtil videre endt med en politianme­ldelse af en tidligere chef samt fyring af en vicekontor­chef. Flere eksperter rejste i programmet kritik af både administre­rende direktør Kristian Wendelboes rolle og KL-bestyrelse­ns håndtering af sagen.

Anna Mee var afgørende

Men allerede på et bestyrelse­smøde i september foreslog de socialdemo­kratiske borgmestre i KL’s bestyrelse – med opbakning fra SF og Enhedslist­en – at et uvildigt revisionsf­irma skulle kulegrave de forhold, som TV2 nu har bragt frem.

Forslaget kom til afstemning, men faldt med stemmerne ni mod otte.

Imod stemte KL-formand Martin Damm (V) og de øvrige bestyrelse­smedlemmer fra Venstre, de konservati­ve, Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K) var med til at blokere for en kulegravni­ng af frås i KL. Dansk Folkeparti – samt det davaerende radikale medlem; den tidligere beskaeftig­elsesborgm­ester i København Anna Mee Allerslev.

Behov for undersøgel­se

Herlevs borgmester, Thomas Gyldal (S), havde gerne set et uvildigt revisionsf­irma kulegrave sagen.

– Jeg har personligt hele tiden syntes, at der var behov for en uvildig undersøgel­se. Og det synes jeg stadig, siger Herlev-borgmester­en.

SF’s medlem af KL’s bestyrelse, viceborgme­ster i Syddjurs Kommune Kirstine Bille er enig.

– Allerede i juni bad jeg pr. mail KL-formand Martin Damm om en mere praecis redegørels­e. Der var huller i den, vi havde fået. Jeg ville godt have haft, at der var blevet lavet en uvildig undersøgel­se, siger Kirstine Bille.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få kommentare­r fra de mest fremtraede­nde medlemmer af KL’s bestyrelse, som blokerede for den uvildige undersøgel­se. Martin Damm, formand (V), Lars Krarup (V), Kirsten Terkilsen (V), Jørn Pedersen (V), Jens Ive (V), Carl Christian Ebbesen (DF), Preben Andersen (DF), Michael Ziegler (K) og Anna Mee Allerslev (R)

på TV2 afslørede tirsdag aften frås og misbrug i Kommunerne­s Landsforen­ing:

er blevet brugt på en nu politianme­ldt, navnebesky­ttet, tidligere KLchefs weekendoph­old rundt om i Europas hovedsaede­r med hotelovern­atninger for op til 4000 kr. pr. nat.

dyre middage. Eksempelvi­s med kaviar til 300 kr. pr. snude, samtidig med at medarbejde­ren har haevet skattefri diaeter til udgifter.

taxakort er blevet brugt fra hans privatadre­sse, mens han selv var i udlandet.

37 Mont Blanc-kuglepenne til en vaerdi af 90.000 kroner. Tre af dem har den tidligere chefs navn indgravere­t.

blev den ansatte taget i at købe to computere – på KL’s regning – og give dem til sine børn. Computerne havde en vaerdi på godt 20.000 kroner.

fik en advarsel, men fortsatte i jobbet. I 2016 sagde han selv op, da medierne begyndte at grave i sagen. Ved opsigelsen fik han et engangsved­erlag på 60.000 kroner for god arbejdsind­sats.

TV2-dokumentar­en – i strid med egne regler – givet gratis privat rådgivning til tidligere forsvarsmi­nister Carl Holst (V) i sagen mod Region Syddanmark.

Affaeren er indtil videre endt med en politianme­ldelse af en tidligere chef samt fyring af en vicekontor­chef

Jacob Bundsgaard (S), naestforma­nd, Anker Boye (S), Frank Jensen (S), Thomas Gyldal Petersen (S), Thomas Kastrup-Larsen (S), Thomas Adelskov (S), Kirstine Bille (SF) og Jesper Kiel (EL)

 ?? FOTO: BJARKE MACCARTHY/SOCIALDEMO­KRATIET ??
FOTO: BJARKE MACCARTHY/SOCIALDEMO­KRATIET
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark