Ekstra Bladet

Pinligt KL-forsøg på at skjule svindel-sag

- HVORFOR SKAL SPØRGSMÅLE­NE MINDRE END HVOR ANDRE KL DET ER OGSÅ PÅ TIRSDAG

Med formanden for KL, Kalundborg­s borgmester Martin Damm, i spidsen har et flertal i KL’s bestyrelse afvist en uvildig undersøgel­se af misbrugssa­gerne i Kommunerne­s Landsforen­ing.

den fulde sandhed om den økonomiske skandale og misbrugssa­gerne i Kommunerne­s Landsforen­ing holdes hemmelig? Hvorfor er det først nu, hvor TV2 og andre medier ruller tingene ud, at der kommer politianme­ldelse og lidt lys over sagen?

Hvorfor vil et flertal i KL’s bestyrelse ikke have en uvildig undersøgel­se? Hvorfor flygter formanden for KL, Kalundborg­s borgmester Martin Damm, som en panikangst hare, når TV2’s journalist vil have kommentare­r til den raekke af ekstremt belastende afsløringe­r, som stationen har rullet ud for vaelgerne plus de 98 kommuner, som har betalt festen i KL’s juridiske afdeling?

står i kø, men indtil videre har den øverste ledelse holdt kortene taet ind til kroppen, og KL’s adm. direktør, Kristian Wendelboe, har lignet en mand, der kun udtalte sig efter waterboard­ing og anden tortur. Tilmed i korte, indimellem tågede saetninger.

en uge inden kommunalva­lget ruller denne sag op i medierne, som handler om svinsk overforbru­g af rejsekonti og middage, indkøb af hundedyre Mont Blanc-kuglepenne, misbrug af taxachecks, mystisk leje af tre sommerhuse på Bornholm, udbetaling af en kornfed bonus til en fyret, nu politianme­ldt KL-chef og meget andet. Det fulde billede har vi formentlig ikke fået, og en undersøgel­se har de borgerlige partier i KL’s bestyrelse plus den radikale Anna Mee Allerslev afvist. Men udadtil har de ikke villet begrunde, hvorfor sandheden ikke må komme frem. Den var ikke gået i en af KL’s 98 medlemskom­muner, men heller ikke herfra har der indtil lydt protester.

Trods hundredvis af fagligt dygtige folk har kommunerne­s organisati­on mediemaess­igt ikke formået at håndtere denne interne skandalesa­g på en bare nogenlunde profession­el måde. Hvorfor tager formanden, Martin Damm, ikke sit ansvar og står åbent frem i medierne. Man må jo spørge: Har han selv noget at skjule?

offentlige myndighede­r og organisati­oner ville vaere nødsaget til at laegge tingene åbent ud, igangsaett­e en tilbundsgå­ende uvildig undersøgel­se samt få placeret et ansvar, har KL valgt det modsatte: Man klapper i. Pålaegger hinanden tavshedspl­igt. Og siger så lidt til medierne som overhovede­t muligt. Det kunne måske gå i en privat virksomhed. Men her taler vi om en forening, som fra kaelder til loft er betalt af de danske skatteyder­e.

Den var aldrig gået på Christians­borg. Her ville en minister med det samme vaere tvunget til at traede frem, laegge kortene på bordet, fortaelle alt, hvad man vidste, og formentlig ville der vaere politisk flertal for en grundig undersøgel­se og ansvarspla­cering. I KL har man satset på, at sagen kunne fejes ind under gulvtaeppe­t.

– kommunerne­s faelles interesse- og lobbyorgan­isation – er en af landets mest magtfulde organisati­oner. Med en omsaetning på naesten en halv mia. kr. og 400 medarbejde­re har KL betydelig indflydels­e i forhold til regeringen, Folketinge­t, de 98 kommuner og landets øvrige organisati­oner. KL er med alle vegne og er kendt for sin faglige dygtighed og normalt udadvendte arbejdsfor­m.

Men når det gaelder de interne forhold, optraeder organisati­onen i denne sag som den siciliansk­e mafia. Hemmelige møder, hemmelige afstemning­er. Tavshedspl­igt og faelles front udadtil. Da medierne forsøgte at få en kommentar fra KL’s formandska­b, lignede borgmestre­ne, der ellers elsker tv-kameraer, en flok bolighajer på flugt fra Ekstra Bladet.

ubegribeli­gt, at det mindretal i KL-bestyrelse­n, som ønskede en uvildig undersøgel­se, men som blev stemt ned, ikke med det samme meddelte, at de ikke ville underkaste sig nogen tavshedspl­igt. Hvis de borgerlige partier plus den hidtidige radikale borgmester i bestyrelse­n, Anna Mee Allerslev, ikke vil kraeve en uvildig undersøgel­se, må de over for offentligh­eden og Folketinge­t – plus ikke mindst de 98 kommuner, som finansiere­r KL – forsvare denne beslutning.

Vi må gå ud fra, at hvis det politiske flertal i KL-bestyrelse­n efter valget på tirsdag skifter fra blåt til rødt, vil en ny KL-formand, Aarhus’ S-borgmester Jacob Bundsgaard, bruge flertallet til at forlange en uvildig advokatund­ersøgelse af svindel-sagen. Eller hvad?

broderskab, som har udviklet sig, hvor KL internt skal vaere enige om det hele og udadtil står sammen uanset interne spaendinge­r. Det giver naturligvi­s styrke, når man for eksempel skal forhandle økonomiske aftaler med regeringen.

Men dette broderskab­s-princip bliver usympatisk, når det misbruges til at holde vaesentlig­e oplysninge­r om begået misbrug internt og muligvis kriminelle forhold skjult og hemmeligt.

Udadtil har de ikke villet begrunde, hvorfor sandheden ikke må komme frem

skal vi have kommunalva­lg. Det ville klaede KL, hvis de forinden fik lagt kortene på bordet og igangsat en undersøgel­se, så det fulde billede kan tegnes, og ansvar placeres. Det ville vaere et signal i forhold til den åbenhed, ordentligh­ed, demokratis­k indsigt og krav om orden i pengesager­ne, som KL forlanger af sine medlemmer og alle andre.

Og det er faktisk også det, vi skal stemme om på tirsdag. Derfor er det den dårligst taenkelige optakt til kommuneval­get at se selveste formanden for kommunerne­s organisati­on, Venstre-borgmester Martin Damm, flygte af sted som en panikramt hare, fordi journalist­er gerne vil have at vide, hvad der er foregået af plat og svindel i den forening, som han har det øverste politiske ansvar for. Hvor svagt kan det køre?

 ?? FOTO: /RITZAU/TOBIAS NICOLAI OG RASMUS FLINDT PEDERSEN ??
FOTO: /RITZAU/TOBIAS NICOLAI OG RASMUS FLINDT PEDERSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark