Ekstra Bladet

KOMMUNER HAR NEDLAGT 234 FOLKESKOLE­R

Antallet af folkeskole­r er samlet faldet

- THOMAS GÖSTA SVENSSON KATRINE M. RASMUSSEN Kilde: Undervisni­ngsministe­riet tgs@eb.dk; kmr@eb.dk

Landets kommuner har gennem de sidste ti år gennemført en sand massakre på folkeskole­rne.

Det afslører en analyse fra Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE). På landsplan er 234 folkeskole­r decideret blevet nedlagt, og undervisni­ngen er ophørt. Vaerst står det til i det jyske, hvor Hjørring Kommune har lukket 13 skoler, mens Esbjerg og Haderslev Kommune har lukket henholdsvi­s ti og ni skoler.

Og det kan have store konsekvens­er for et lokalområd­e, når kommunen vaelger at dreje nøglen om i den lokale folkeskole. Det vurderer professor Gunnar Lind Haase Svendsen fra Center for Landdistri­ktsforskni­ng på Syddansk Universite­t i Esbjerg. I dag går 548.616 børn i en folkeskole, mens 118.856 elever går i privat- og friskoler.

Fri- og privatskol­er modtager 75 procent af de gennemsnit­lige udgifter pr. folkeskole­elev i offentligt tilskud. Resten betales af foraeldren­e.

Foraeldre betaler typisk mellem 1000 og 2000 kroner pr. barn om måneden for en plads i en fri- eller privatskol­e.

Han har tidligere med udgangspun­kt i lukningen af otte folkeskole­r i Tønder Kommune i 2011 undersøgt, hvilken pris et lokalsamfu­nd betaler for en skolelukni­ng:

– For mange lokalsamfu­nd er det en mavepuster, som er svaer at komme sig over. De mister et vigtigt samlingsst­ed, hvor børn og voksne mødes hver dag. Når børnene bliver spredt rundt til andre steder, mister de en hjemstavns­følelse og kender måske knap hinanden.

– Det er selvfølgel­ig en politisk prioriteri­ng, men når man vaelger at lukke en skole, risikerer man også at skabe et attraktion­s-løst samfund, hvor det er svaert at tiltraekke eksempelvi­s børnefamil­ier. Vi så i vores analyse, at der var en anormal

Når man vaelger at lukke en skole, risikerer man også at skabe et attraktion­s-løst samfund, hvor det er svaert at tiltraekke eksempelvi­s børnefamil­ier

befolkning­sudvikling, hvor de byer, der havde mistet en skole, gik mere tilbage, end de skulle have gjort, siger han.

Frie grundskole­r skyder op

AE’s undersøgel­se afslører også, at i takt med at folkeskole­rne forsvinder, så skyder der i stigende grad privat- og friskoler op, hvor foraeldren­e skal betale for skolegange­n.

I alt er antallet af folkeskole­r og specialsko­ler samlet faldet med 19 procent i forhold til 2007, så der i dag er 1276, mens antallet af fri- og privatskol­er er steget med 11 procent til 551.

Det kan have store konsekvens­er, mener chefanalyt­iker Mie Dalskov Pihl fra AE:

Vigtigt samlingspu­nkt

– Når vi kigger på skolemønst­eret generelt, kan vi se, at det ikke er tilfaeldig­t, hvem der kommer til at gå på friog privatskol­erne. Der er en overvaegt af børn fra de højeste indkomstgr­upper, så det skaber en opdeling af vores skolebørn, og det er vigtigt, at der er en blanding af elever fra både velstilled­e og de knap så ressources­taerke hjem, fordi de er med til at traekke hinanden op.

– Skolen er det lokale samlingspu­nkt og er med til at sikre sammenhaen­gskraft, hvor man både møder direktøren­s søn og den langtidssy­gemeldtes datter, og det risikerer man at miste, når en lokal folkeskole lukker, siger hun. Disse kommuner har lukket fem eller flere skoler fra 2007 til 2017 1 Hjørring ........................... 13 2 Esbjerg .......................... 10 3 Haderslev ...................... 9 4 Tønder ........................... 9 5 Vesthimmer­lands ......... 7 6 Ringkøbing-Skjern ....... 7 7 Faaborg-Midtfyn ........... 7 8 Bornholm ........................ 7 9 Herning ........................... 6 10 Lolland .......................... 6

 ?? FOTO: ALLAN RIECK OG PELLE RINK ?? Nu og førSynet af den lukkede Bodilsker Skole er et deprimeren­de syn og står i grel kontrast til, da eleverne i 2009 fejrede skolens 50-års jubilaeum.
FOTO: ALLAN RIECK OG PELLE RINK Nu og førSynet af den lukkede Bodilsker Skole er et deprimeren­de syn og står i grel kontrast til, da eleverne i 2009 fejrede skolens 50-års jubilaeum.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark