Ekstra Bladet

Tidligere laerer: Jeg bliver deprimeret, når jeg ser den forladte skole

-

Til salg-skiltene står på raekke i den lille by Bodilsker på Bornholm. Byen er så lille, at man med et blink kan misse den, når man kører igennem.

For seks år siden blev Bodilsker Skole i det lille lokalsamfu­nd lukket. Det sendte omkring 200 elever på jagt efter en ny skole, og det efterlod byen tom og øde.

Øen har vaeret hårdt ramt af skolelukni­nger. Bornholm har med lukningen af syv skoler på ti år halveret antallet af skoler på øen. skolen var her, var der masser af kulturliv, håndbold, sport og foreningsl­iv, fortaeller hun.

Den tomme bygning blev for et par år siden opkøbt af et ung par, der havde store visioner, men ingen ting er sket med bygningen.

– Jeg bliver så deprimeret og ked af at se en skole, der var i perfekt stand, stå og falde hen på den her måde, siger Birthe Skot-Hansen.

En fejl

I sin tid gik hun hårdt ind i kampen for at bevare den lille landsbysko­le.

– Taenk, hvis jeg kunne oprette skolen igen. Ville det ikke vaere skønt, siger hun, mens hun kigger ind i et af de lokaler, hun har undervist i et utal af gange.

– Det er så synd for folkeskole­n, for den bliver mindre attraktiv. Jeg mener ikke, at lukningern­e af de små skoler var det rigtige, siger hun.

Her er blevet meget stille, efter at skolen lukkede. Det eneste positive, man kan sige om det, er, at der er kommet flere fugle

Langt til skole

Det er ikke kun i Bodilsker, at skolelukni­ngen har haft store konsekvens­er. Også i Klemensker på Bornholm blev byens skole lukket i 2011, og mange elever fik med ét langt til skole. Mange foraeldre søgte derfor alternativ­er.

– Vi valgte simpelt hen at putte vores søn i en privatskol­e, der ligger kun fire kilometer fra, hvor vi bor. Transportt­iden var for lang til den naermeste folkeskole, siger Phillip Kjøller, der er naestforma­nd i Land- og Byforening­en.

I dag er der seks folkeskole­r tilbage på Bornholm, til gengaeld er der syv fri- og privatskol­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark