Ekstra Bladet

Gammelt brev belaster venner i svindelsag

TILTALT I SAG OM 37,4 MILLIONER: Anklaget skattemeda­rbejder på glatis i retten. Belastende dokumenter fundet under ransagning i hans lejlighed

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

Den danske statskasse er ifølge Skat blevet laenset for astronomis­ke 12,3 milliarder kroner i sagen om bedrageri med refusion af såkaldt udbytteska­t.

Den centrale sagsbehand­ler i Skat, Sven Jørgen Nielsen, er sigtet i sagen – men sidder lige nu også på anklagebae­nken i en lignende sag om svindel med udbytteska­t for 37,4 millioner kroner.

Ransagning

Fredag havde den 68-årige tidligere skattemeda­rbejder mere end svaert ved at forklare to dokumenter, som politiet har fundet under en ransagning i hans lejlighed i Helsingbor­g.

Det ene er et officielt udseende brevudkast fra Skat stilet til den medtiltalt­e og navnebesky­ttede ven, 47-årige T.D.

Brevet er underskrev­et af Sven Jørgen Nielsen.

Det andet dokument indeholder alle de bank-, kontoog selskabsop­lysninger, som Skat brugte ved overførsle­n af de 37,4 millioner kroner til T.D.s selskab i det caribiske skattely Dominica.

I brevet – der er forsynet med Skats officielle brevhoved, et sagsnummer og dateret juli 2007 – skriver Sven Jørgen Nielsen, at Skat har udbetalt 37.416.285,18 kroner til vennens konto i Griffon Bank, som hører hjemme i det caribiske skattely Dominica.

Men tidligere fredag forklarede Sven Jørgen Nielsen i retten, at han først omkring årsskiftet 2009-2010 blev klar over, at den medtiltalt­e havde et selskab med konto i Griffon Bank.

I september 2007 tikkede der 37.416.285,18 kroner ind på kontoen i T.D.s selskab. Afsenderen var Skats afdeling for refusion af udbytteska­t – og sagsbehand­leren var ifølge anklagemyn­digheden Sven Jørgen Nielsen.

Ifølge tiltalen er der tale om svindel, fordi T.D.s skattelyse­lskab slet ikke var berettiget til at få refunderet udbytteska­t. Der var simpelt hen indtastet fiktive oplysninge­r i Skats systemer.

I retten erkendte Sven Jørgen Nielsen, at brevets indhold er påfaldende.

– Men det blev bare skrevet for sjov, sagde Sven Jørgen Nielsen, der ikke kunne huske, hvornår brevet var blevet skrevet.

I retten blev fremlagt en afhøringsr­apport, hvor Sven Jørgen Nielsen 28. juni sidste år forklarede, at brevet blev til, mens de to venner arbejdede sammen med avisuddeli­ng. Det var i tidsrummet fra cirka 2000 til 2007.

Ifølge tiltalen modtog Sven Jørgen Nielsen to millioner kroner i bestikkels­e for at hjaelpe vennen T.D. med bedragerie­t Men det blev bare skrevet for sjov

Tankespind

’Det var bare noget pjat, vi sad og lavede om natten på kontoret. Det var bare tankespind’, lød det fra Sven ifølge politirapp­orten.

Adspurgt af specialank­lager Stig Fleischer hvorfor det praecise beløb optraeder i det ’falske’ brev, svarede den 68-årige efter lidt tøven:

– Det var det tal, han (T.D., red.) slyngede ud.

– Jeg forstår godt, hvis det virker påfaldende.

Ifølge anklageskr­iftet modtog Sven Jørgen Nielsen to millioner kroner i bestikkels­e for at hjaelpe vennen T.D. med bedragerie­t.

De to naegter sig skyldige i alle anklager.

 ?? FOTO: /RITZAU/THOMAS BORBERG ?? Den danske statskasse er ifølge Skat blevet laenset for astronomis­ke 12,3 milliarder kroner i sagen om bedrageri med refusion af såkaldt udbytteska­t.
FOTO: /RITZAU/THOMAS BORBERG Den danske statskasse er ifølge Skat blevet laenset for astronomis­ke 12,3 milliarder kroner i sagen om bedrageri med refusion af såkaldt udbytteska­t.
 ??  ?? Ekstra Bladet 22. juni 2017.
Ekstra Bladet 22. juni 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark