Ekstra Bladet

Bureaukrat­i avler bureaukrat­i. Det bestøver og multiplice­rer sig selv

-

Den offentlige sektor i Danmark er ikke bare verdens største pr. capita. Den bliver også ved med at vokse. I

vi danskere 31 milliarder 2016 betalte kroner mere til det offentlige forbrug, end vi gennemsnit­ligt gjorde de foregående ti år.

Men flere ansatte betyder ikke, at en

der rent fakmed borgerne tisk befatter sig direkte og disses behov og helt legitime krav, udkonkurre­res. Paedagoger og sygeplejer­sker var før vant til, at de skulle gøre det så godt som muligt for børnene og de syge. Men nu skal de gøre det så godt som muligt for forvaltern­e ved indrapport­eringer. Bureaukrat­i avler bureaukrat­i. Det

sig selv. En bestøver og multiplice­rer forvaltnin­g kan via akademiske krydsrefer­encer sagtens skabe flere problemer, end den løser.

velfaerden i Danmark øges år for år, og modtagerne af velfaerden vil opleve, at den i samme periode forringes. Således kan konkrete ydelser beskaeres, blot for at man i

flere samme periode bruger/taber penge, end man sparer.

Således når vi dertil, hvor folk, der tidligere hørte til kategorien jeg-vil-ikke-laegge-samfundet-til-byrde, har for nemt ved at finde gode argumenter for at forlange alle deres skattekron­er tilbage i form af bedre institutio­ner, veje eller kulturtilb­ud. Eller lavere skat.

vokser endda forover hovedet i et omfang, så valterne milliarder forsvinder i Skats systemer, diverse it-systemer og i konsulentl­abyrinter omkring transport- og anlaegsinv­esteringer.

Når man i disse dage ser kommunale valgplakat­er med slogans som ’for de aeldre’, ’bedre børnehaver’ eller ’hjaelp de udsatte’, ligner det en travesti.

i virkelighe­den foregår i Hvad der danske kommuner i disse år er et tricktyver­i af den offentlige sektor. Den stjaeles fra dem, der blev bygget til, af en klasse, der iklaedt godhedens indsmigren­de sprogs tiltusker sig adgang til magten og midlerne i velfaerdss­amfundet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark