Ekstra Bladet

DET GØR ONDT AT BLIVE GOD

Selvtilfre­dsheden var begyndt at snige sig ind, og det fik David Nielsen til at søge vaek fra Lyngby. I AGF har han rent resultatma­essigt fået en forfaerdel­ig start, men har det alligevel fantastisk og finder energi i modgangen

- GISLE THORSEN gisle@eb.dk

Det var problemer med søvnen, der gjorde ham opmaerksom på det.

At det gik lidt for godt, at han havde brug for noget andet, hvis ikke han skulle slumre hen.

David Nielsen var begyndt at sove til klokken syv, ja nogle gange endda klokken otte, og det fik alarmklokk­erne til at bimle i hovedet på den 40-årige traener. Det var tid at forlade Lyngby. Nu er søvnproble­merne vaek. David Nielsen vågner igen omkring klokken fem og taenker store tanker om, hvor han gerne vil flytte AGF hen.

Nej, det er ikke nederlag, der giver ham problemer med søvnen – og heldigvis for det.

For halvanden måned inde i sin regeringst­id på Fredensvan­g har den karismatis­ke og kontante traener ikke prøvet andet end at tabe ... – Hvad taenker du om den start?

– Når man taber fire kampe i traek – uanset hvem det er imod, og hvordan det sker – går det hårdt ind på et hold. Der er det vigtigt for mig at bryde det ned og have et nuanceret blik på det.

– Uanset hvad vi gør, vil jeg altid have tabt de fire første kampe i min tid i AGF. Du kan ikke tage dine nederlag tilbage, men du kan heller ikke spole tilbage og bruge dine sejre til noget.

– Alle kampe bliver begravet, når de er faerdigspi­llede, og så alt afhaengig af, om man har vundet eller tabt, bliver man rykket tilbage og bedt om at forholde sig til det.

– Hvad gør sådan en start ved dig?

– Ikke så meget. Jeg havde ikke taget AGF-jobbet, hvis ikke jeg vidste, at det var svaert. AGF har haft modgang, før jeg kom, og det kommer der til at vaere igen.

– Det lige praecis derfor, at jeg er her. Det er det, jeg finder energi i og har en tro på, at jeg kan: vende modgang til medgang.

– Hvad mener du med at finde energi i?

– Jeg kan godt li’ at reparere ting. Jeg kan godt li’ at forsøge at fikse folks hoveder og få dem til at have selvtillid, når de egentlig ikke burde have selvtillid.

– Fodboldkam­pe kan man altid tabe, men måden, man taber på, er også vigtig. Lige så vigtig som måden, man vinder på. Vi skal forbedre vores praestatio­ner, og det er det, jeg er er i gang med at hugge i nu.

– Hvordan bliver din selvtillid påvirket, når I taber?

– Jeg har det samme humør, når jeg møder ind – uanset om vi har vundet eller tabt. Det er også det, der gør, at mine hold kan vinde mange fodboldkam­pe. Og også mange i traek.

– Jeg gør de samme ting og er på den samme måde. Alle andre har store udsving, og det skal alle andre også have.

– Fans, medier, spillere og folk over mig skal have lov til at have store udbrud af både glaede og frustratio­n.

– Og derinde, midt imellem, skal jeg stå. Jeg kan ikke fare op og ned og haenge med hovedet, når vi har tabt en enkelt fodboldkam­p eller fire.

– Hvad har overrasket dig mest i AGF?

– Det er faktisk den ro, der er

internt, men den er jo også skabt af, at man har haft modgang. Der ligger noget god energi og god kultur at hente ud af den modgang. – Har du talt med Glen Riddershol­m, efter du overtog jobbet? – Ikke endnu. – Endnu, siger du. Det kommer?

– Ja, det er der ingen tvivl om. – Du har selv prøvet at blive fyret. Kan du have ondt af en fyret forgaenger?

– Ja da! For mig handler det om at forstå branchen. En fyring er en naturlig del af det at vaere traener. Min største udvikling kom, efter at jeg blev fyret i Norge.

– Skal man vaere traener laenge, kommer man ikke til bare at prøve det én gang. Man kommer til at prøve det mange gange.

– Du bliver beskrevet som en dygtig motivator, men sjaeldent som ham taktikeren. Hvad taenker du om det?

Som traener skal du kunne – det hele. Du kan ikke overleve, hvis ikke du er en god motivator, en god psykolog og kan dit taktiske håndvaerk.

– Men det kommer an på, hvad der er fokus på. Vores udvikling rent taktisk i Lyngby var meget hurtig. Her er det nogle taktiske ting, der er meget vigtige, og det er det, jeg går i gang med først.

– Motivation­en er skyhøj, og evnerne til at gå ud og smadre igennem er, hvor den skal vaere. Jeg skal sørge for, at vi får nogle taktiske ting på plads.

– Hvordan er det så at vaere AGF-traener?

– Det kan godt komme til at lyde forkert, men det er fantastisk! Det er alt det, jeg havde håbet på, at det skulle vaere.

– Jeg er kommet her for at tjene AGF som fodboldklu­b. En klub, som vi alle er enige om, i alt for lang tid ikke har

Når man taber fire kampe i traek – uanset hvem det er imod, og hvordan det sker – går det hårdt ind på et hold

kunnet praestere op til sit potentiale. – Jeg skal sørge for, at de folk, jeg har omkring mig, er den bedste udgave af sig selv, og jeg skal vaere den bedste udgave af mig selv, for at vi alle sammen kan arbejde hen imod, at AGF bliver den bedste udgave af sig selv. – Mange traenere har forsøgt sig i dette årtusinde. Hvad giver dig troen på, at du lykkes? – Nu har pilen peget på mig, og bliver man udvalgt til at have evnerne til noget, er det også ens pligt at gå ind og gøre sit bedste. – AGF har peget på mig. Det er jeg stolt over, men med det følger også et kaempe ansvar om at gøre nogle ting, som, jeg føler, er nødvendige. Det er jeg i gang med, og det kommer jeg til at fortsaette med. – Hvornår er David Nielsen en succes?

– Det handler om at få spillerne til at praestere. For mig ligger der små succeser i, at vi ikke tager til Randers og ligner et hold, der har tabt tre kampe forud for det. Det er ting som det, at jeg måler mig selv og spillerne på.

– Hvor er AGF om et år?

– Jeg har ingen krystalkug­le, men jeg ved, at de folk, der er i AGF, at de spillere og det traenertea­m, der er der, har gjort alt, hvad de kan for at flytte AGF.

– Men det havde vaeret lettere at blive i Lyngby …

– Det havde vaeret så behageligt og dejligt, men i samme øjeblik, at jeg maerker, at der sniger sig en promille af selvtilfre­dshed ind, har min krop en reaktion.

– Så stopper jeg med at udvikle mig. Traener er mit erhverv, og det, jeg kan.

Jeg har en forpligtel­se til at blive den bedste, jeg overhovede­t kan blive – og det gør ondt at blive god. – Hvordan ondt?

– Det handler ikke om at måle smerte, når man har tabt. Det er en del af det at vaere traener. Hvis ikke man kan håndtere en dårlig start eller dårlige uger rent resultatma­essigt, må man bare pakke sine ting og sige ’det her gør desvaerre lidt for ondt for mig’.

– Men jeg er her på grund af det her. Når jeg står i denne situation, føler jeg bare endnu mere, at det er rigtigt, at jeg er her.

– Jeg siger ikke, at jeg kan håndtere det. Jeg siger bare, at jeg er glad … det overbevise­r mig endnu mere om, at det er rigtigt, at jeg er her. – Er det et ensomt liv?

– Ekstremt ensomt. Det er et job, hvor alle brikkerne rundt om dig skal vaere på plads. Folk omkring dig skal forstå, hvad det indebaerer.

– Det kunne vaere rart at se sin familie mere. Der er mange ting, der kunne vaere rigtig rare, men jeg er privileger­et at have et job i fodbolden, og så laenge jeg har lysten og energien, fortsaette­r jeg.

– Det var også en af grundene til, at jeg sagde ja til AGF. Jeg ved, at det er på det her tidspunkt i mit liv, at jeg har mest energi.

– Det er nu, at jeg har størst sandsynlig­hed for at levere det mentale stykke arbejde, som det kraever at traene AGF.

Jeg kan godt li’ at forsøge at fikse folks hoveder og få dem til at have selvtillid, når de egentlig ikke burde have selvtillid

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN ?? Bør eller er
– Ordet ’bør’ findes ikke i fodbold. Der findes ’er’, og der man er, er en konsekvens af ens arbejde. Der er en vej til succes: At alle folk sammen traekker i samme retning, siger David Nielsen, der skal forsøge at vaekke den sovende...
FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN Bør eller er – Ordet ’bør’ findes ikke i fodbold. Der findes ’er’, og der man er, er en konsekvens af ens arbejde. Der er en vej til succes: At alle folk sammen traekker i samme retning, siger David Nielsen, der skal forsøge at vaekke den sovende...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark