Ekstra Bladet

Selv om kevlar kan modstå tryk helt op til tre gigapascal sammenlign­et med spindelvae­vets to gigapascal, så er spindelvae­vet langt mere elastisk

-

nama. Med i faldet ryger en masse dyrearter, og hver dag forsvinder 135 arter. 50.000 om året.

MED DE SORTE

briller på ser det ud til, at vi er ved at køre os selv og meget andet liv på jorden godt og grundigt ud over afgrunden. Den gode nyhed er, at stort set alle problemern­e stammer fra samme sted: vores forbrugsva­ner. Og dem kan vi heldigvis aendre. Blandt andet ved at få tilbudt nye muligheder, så vi kan vaelge baeredygti­ge alternativ­er frem for fortsat at investere i produkter, som bidrager til den negative tendens, der truer vores eksistens. Baeredygti­ghed er noget, som tekstilind­ustrien har bakset med i mange år. Tøjprodukt­ion har spredt mikroparti­kler af plastic ud over hele kloden og påvirket liv overalt på jorden; selv dybt under havets overflade bliver fisk og andre havdyr kvalt i vores plastikaff­ald. Både fremstilli­ngen af syntetiske fibre, der bruges til at lave polyester og elastan, og produktion­en af selve klaederne, der bruger en masse kemi til vaevning og farvning, forurener atmosfaere­n og grundvande­t og taerer hårdt på vores naturlige økosysteme­r. Faktisk regnes tekstilind­ustrien for at vaere den naestmest forurenend­e industri, kun overgået af olie- og gasindustr­ien.

Edderkoppe­ns vaev er et faenomenal­t naturmater­iale, der både er bomstaerkt, sejt og superfleks­ibelt på samme tid

Svampe har kaempe netvaerk af mycelium under jorden. Det består af fibre, som kan bruges til at lave baeredygti­gt laeder, der til forvekslin­g ligner aegte laeder. Det er ingen hemmelighe­d, at opdraet af kvaeg til laederprod­uktion går hårdt ud over miljøet. Køer kraever utrolig mange mad- og vandressou­rcer, og de slipper drivhusgas­ser, der bidrager til global opvarmning. Kemien, der anvendes til laederprod­uktion, er også skadelig, og slagtning af køer er en brutal vej til et nyt baelte eller en jakke. Med nye alternativ­er som svampelaed­er på banen kan vi undvige alle ulemperne ved at bruge køer til laeder. Og der er da også noget blaeret over at gå rundt i en svampelaed­erjakke.

 ?? FOTO: AP/MIKE GROLL ?? Folkene bag den ameriakans­ke virksomhed Ecovative Design har udviklet et solidt og blødt materiale ud af de trådlignen­de ’rødder’ på svampe. De dyrkes omkring små stilke og staengler for at skabe et sammenbund­et materiale.
FOTO: AP/MIKE GROLL Folkene bag den ameriakans­ke virksomhed Ecovative Design har udviklet et solidt og blødt materiale ud af de trådlignen­de ’rødder’ på svampe. De dyrkes omkring små stilke og staengler for at skabe et sammenbund­et materiale.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark