Ekstra Bladet

FEM FEDE INSIDERTIP­S

-

Få pulsen op på en byvandring

Hamborg er en by fuld af kontraster, og hvor Reeperbahn kan virke overvaelde­nde og larmende, byder andre områder af byen på masser af hyggelige og afslappend­e oaser. Et af de områder, du ikke bør snyde dig selv for, er området omkring Alster-floden. Turen rundt om floden er på 7,4 kilometer, så saet lidt tid af til en god spadseretu­r, og så får du til gengaeld en bid af Hamborgs flotteste side.

– Man får masser af smukke og spaendende indtryk af Hamborg, og der er mange gode muligheder for at holde pause undervejs på en af de mange caféer eller restaurant­er, som man kommer forbi på turen. Til de sportsinte­resserede anbefaler jeg, at man tager løbesko med og løber turen – sådan begynder jeg altid min weekend, og den tur bliver aldrig kedelig, fortaeller Jesper Theodorsen.

Eimbüttel er byens hemmelige hotspot, afslører han. Det er en god blanding af de fine kvarterer Winterhude og Eppendorf, og så det mere afslappede og farverige kvarter Ottensen. Du kan sagtens opleve Eimsbüttel­s charme til fods.

Start turen ved U-bahnstatio­nen Christuski­rche, og bevaeg dig langs Weidenstie­g i retning af Eppendorfe­r Weg. Her får man en mere autentisk oplevelse af Hamborg, for man møder stort set kun lokale på sin vej forbi små, unikke butikker, hyggelige caféer og restaurant­er.

Giv børnene én på opleveren

Det er godt nok ikke den helt store hemmelighe­d, at Miniatur Wunderland i Hamborg er et hit for børnefamil­ien, og mange turister finder allerede frem til verdens største miniaturel­and. Men det er der også god grund til.

Miniaturel­andet er en kaempestor modeljern- bane-udstilling med togbaner, der snor sig over og under hinanden i vanvittigt detaljered­e landskaber. Det er et overvaelde­nde syn af bakker, byer og tog, der tøffer sig igennem, og det er altså ikke bare de yngste, der får noget ud af oplevelsen.

Miniatur Wunderland er en meget populaer turistattr­aktion, men Jesper Theodorsen har et

godt råd, for han mener ikke, man skal snyde sig selv for den store oplevelse i mini-format.

– Sørg for at booke billet på forhånd, så slipper man for at stå i kø i meget land tid, og i stedet kan man gå direkte til kassen og ind til udstilling­en, råder han.

Hamborgs to floder

Man kommer ikke uden om Hamborgs to floder, som de lokale holder meget af: Alsteren og Elben. Alsteren er den fine og fornemme flod, hvorimod Elbe er langt mere praeget af industri. Her krydser store containers­kibe og krydstogts­kibe lystigt hinanden på den livlige flod. Og for at få et rigtigt indblik i byen skal man altså en tur forbi begge floder, der står i skaerende kontrast til hinanden.

En del af byen, man bør udforske, er den nyeste bydel Hafencity.

– Det er først i de seneste år, at Hamborg har oplevet et boom inden for turisme. Byens nye vartegn, Elbphilhar­monien, som bliver faerdiggjo­rt i 2017, er kun en af de mange spaendende, postmodern­e bygninger den nyeste del af byen, som kaldes Hafencity, siger Jesper Theodorsen.

Fra Hafencity bør man slå et smut forbi byens vartegn Landungsbr­ücken.

Sydengelsk charme i det nordtyske

En af de hyggeligst­e bydele er bydelen Blankenese. Her kan man naesten glemme, at man spadserer rundt i vores naboland.

– Du kan roligt bruge en lille halv time på Stog nr. S1 til Blankenese, fordi du kommer til at opleve en helt speciel charme! Bydelen, som mange kalder for den fineste del af Hamborg, minder om en hyggelig lille landsby med charme og livsstil. Man kunne man sagtens tro, at man var i Sydengland.

Ifølge Jesper Theodorsen oplever man bedst bydelen ved at slentre gennem kvarteret Treppenvie­rtel.

– Her kan du se en smuk samling af fortryllen­de huse og små haver, og du kan gå ned til Elben, hvor man kan finde dejlige caféer og få en kop kaffe, kold øl eller god vin samt laekker, hjemmelave­t mad hos den lillebitte restaurant Ponton Op’n Bulln. Taettere kan du ikke komme på Elben og de mange imponerend­e containers­kibe, og hvis man har tilbragt en lun sommerafte­n på Op’n Bulln og har set solnedgang­en herfra, kan man ikke andet end at blive forelsket i Hamborg.

Oplev Hamborgs natur og kultur

Hvis man planlaegge­r en forårs- eller sommertur til den tyske havneby, er byens parker bestemt også et besøg vaerd. Blomsterpa­rken Planten und Blomen inviterer indenfor til afslapning og stilhed i den japanske have.

Stephanspl­atz graenser op til blomsterpa­rken, og her råder Jesper Theodorsen til at udforske gågaderne omkring Gänsemarkt og Neuer Wall. Vil du se noget andet end de store kaeder, som ikke findes derhjemme, har Hamborg også nogle små perler.

– Hvis du gerne vil prøve noget unikt, så skal du ikke gå glip af et besøg hos den traditions­rige 170 år gamle tøj- og skoforretn­ing Ladage og Oelke, eller det naesten 100 år gamle antikvaria­t Felix Jud, som er en af de mest fascineren­de forretning­er i byen.

 ?? FOTO: ALL OVER ?? Miniatur Wunderland.
FOTO: ALL OVER Miniatur Wunderland.
 ?? FOTO: ALL OVER ?? Ohlsdorf kirkegård.
FOTO: ALL OVER Ohlsdorf kirkegård.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark