Ekstra Bladet

’ Han er en stædig mand’

Robert Mugabes parti er fast besluttet på at gennemføre en rigsretssa­g mod præsidente­n

- JAKOB HANSEN jakohan@ eb.dk

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, vakte søndag aften opsigt, da han mod alle forventnin­ger ikke trak sig fra sin post som landets præsident.

Det undlod han at gøre på trods af, at hans eget parti, Zanu- PF, har sagt, at han skulle trække sig inden i går, for ellers ville de indlede en rigsretssa­g mod ham.

Indledes i dag

Således lyder det fra partimedle­m Paul Mangwana, at man vil indlede rigsretssa­gen i parlamente­t i dag tirsdag, og at det kan tage så lidt som to dage at gennemføre sagen, så Mugabe allerede i morgen er fjernet fra magten. Argumentet for at fjerne Mugabe fra magten er, at han ifølge partiet har forbrudt sig mod forfatning­en ved at ’ lade sin kone tilrane sig magt’.

Ifølge Mangwana har Mugabe desuden undladt at implemente­re landets forfatning, ligesom den 93- årige præsident er blevet så gammel, at han ikke længere er i stand til at varetage rollen.

– Han er en stædig mand. Han kan høre folkets stemmer, men han nægter at lytte, siger Mangwana ifølge BBC.

Hurtigt afklaret

En rigsretssa­g kræver, at begge kamre i parlamente­t stemmer for at nedsætte en kommission, der skal efterforsk­e præsidente­n og komme med en anbefaling til parlamente­t.

Herefter skal det vedtages med to tredjedele af stemmerne, for at præsidente­n kan blive afsat.

– Fordi anklagerne er så klare, forventer vi, at vi kan stemme i parlamente­t onsdag ( i morgen, red.), lyder det fra Mangwana.

Mugabe har siden sidste uge siddet i husarrest, som han blev sat i af landets militær.

Fordi anklagerne er så klare, forventer vi, at vi kan stemme i parlamente­t i morgen Det løfte har partiet tænkt sig at holde.

 ?? FOTO: AP ?? Hvis alt går efter planen, bliver Robert Mugabe fjernet som præsident allerede i morgen.
FOTO: AP Hvis alt går efter planen, bliver Robert Mugabe fjernet som præsident allerede i morgen.
 ?? FOTO: AP ?? 93- årige Mugabe kæmper til det sidste for at kunne overdrage magten til konen Grace. Alt tyder på, at det er forgæves.
FOTO: AP 93- årige Mugabe kæmper til det sidste for at kunne overdrage magten til konen Grace. Alt tyder på, at det er forgæves.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark