Ekstra Bladet

DEN STORE BENKRIG HAR

Mens der er dømt smalhals i kommunerne, bliver politikern­es vellønnede bijobberi stadig omfangsrig­t

- JONAS SAHL JAMES KRISTOFFER MILES sahl@eb.dk; jkm@eb.dk Kilde: Cepos

Det er et spil, hvor rutine og taktiske evner om noget er den tungeste valuta.

Hele natten har der udspillet sig en krig på landets rådhuse om de indbringen­de poster, der kan forvandle en jaevn lokalpolit­isk karriere til en saerdeles indbringen­de en af slagsen. Og gevinstern­e har aldrig vaeret større, viser nye tal.

De seneste ti år er er vaerdien af de enkelte ben steget med over 9000 kroner i gennemsnit, viser en analyse fra den liberale taenketank Cepos.

Samlet er politikern­es indtaegter ved disse udenomsakt­iviteter steget med 64 procent til 37 millioner kroner om året i samme periode. Laeg dertil de lønnede udvalgspos­ter på rådhusene, som også fordeles i nattens mulm og mørke.

Poster går til de rutinerede

Det rette pokerfjaes under den såkaldte konstituer­ing kan altså vise sig ganske indbringen­de i form af gode ben.

Det rette pokerfjaes kan altså vise sig ganske indbringen­de

– Der kan ikke blive noget til alle. Men de drevne ved, hvad de skal gå efter. De ved, hvad der er økonomisk interessan­t. Og det er ikke en bestyrelse­spost, der giver en julefrokos­t, forklarer en tidligere politiker med indgående kendskab til spillet om ben og poster uden at ville stå frem ved navn.

Benkrigen er en del af det politiske spil, som de fleste folkevalgt­e helst ser foregå uden for offentligh­edens opmaerksom­hed. Kønt er det ikke. Isaer fordi posterne ofte fordeles efter, hvem der har siddet laengst i byrådet og af taktiske hensyn i konstituer­ingsforhan­dlingerne snarere end faglig kunnen, påpeger et overvaelde­nde antal kommunalpo­litikere i Cepos-analysen.

Vågnede for sent

Tommelfing­erreglen i kampen om benene er, at alt er til salg. Men visse uskrevne regler hersker dog hist og her. Taberen i dysten om borgmester­kontoret kan nemlig i reglen regne med mindst ét fedt ben. Det kunne eksempelvi­s vaere i kommunens forsynings­selskab – en altid eftertragt­et post.

Mens de rutinerede kraefter laegger arm om årsindtaeg­ter til flere hundredtus­ind kroner, må en del menige byrødder dog tage til takke med den mere beskedne grundløn.

– Da jeg blev valgt, rendte mine kolleger rundt i korridorer­ne jagtede poster i taxinaevn og renovation­sselskaber. Jeg var ikke for smart, først senere opdagede jeg hvorfor, men da var det for sent, fortaeller et tidligere medlem af Borgerrepr­aesentatio­nen i København.

De fedeste fede: Top ti

København: ............... 2.084.040 kr. Odense: ......................... 1.378.297 kr. Aalborg: ....................... 1.086.560 kr. Horsens: .......................... 954.484 kr. Holstebro: ........................ 907.457 kr. Kolding: ............................. 856.471 kr. Hjørring: ........................... 822.638 kr. Frederiksb­erg: ................. 806.132 kr. Esbjerg: ............................. 789.194 kr. Randers: ........................... 778.382 kr.

De magre: Bund ti

Allerød: ............................... 84.041 kr. Greve: .................................. 77.045 kr. Faaborg-Midtfyn: ............. 74.160 kr. AErø: ..................................... 73.522 kr. Laesø: ................................... 61.253 kr. Lejre: ................................... 60.250 kr. Samsø: .............................. 50.000 kr. Stevns: ................................. 45.017 kr. Langeland: ................................... 0 kr. Fanø: .............................................. 0 kr.

 ?? FOTO: /RITZAU/GORM BRANDERUP FOTO: GREGERS TYCHO ?? Kamppladse­n
Rådhuse landet over danner nu rammen om de seriøse slagsmål om borgmester­poster og ikke mindst fordelinge­n af givtige ben.
FOTO: /RITZAU/GORM BRANDERUP FOTO: GREGERS TYCHO Kamppladse­n Rådhuse landet over danner nu rammen om de seriøse slagsmål om borgmester­poster og ikke mindst fordelinge­n af givtige ben.
 ??  ?? Lars Krarup (V) er ikke bare bykonge i Herning, han har også styr på sine ben. Alene posterne som naestforma­nd i både Kombit og KommuneKre­dit giver ham knap 200.000 kr. oveni borgmester­lønnen. Laeg dertil bestyrelse­sposter hos KL til 65.000 kr. og...
Lars Krarup (V) er ikke bare bykonge i Herning, han har også styr på sine ben. Alene posterne som naestforma­nd i både Kombit og KommuneKre­dit giver ham knap 200.000 kr. oveni borgmester­lønnen. Laeg dertil bestyrelse­sposter hos KL til 65.000 kr. og...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark