Ekstra Bladet

ALDRIG VAERET FEDERE Disse ben er på højkant

-

Listen over kommunale ben er alenlang. Her et overblik over nogle af de fedeste.

Vand og varme

Af de lønnede poster uden for rådhuset udgør el-, vandog varmeselsk­aber den klart største andel. Hele 64 procent af alle de eksterne ben ligger nemlig i forsynings­sektoren, viser Cepos’ analyse.

Der er således i størrelses­ordenen 23 millioner kroner til fordeling blandt kommunalpo­litikerne om året i denne branche.

Eksempelvi­s sidder Albertslun­ds borgmester, Steen Christense­n (S), på formandspo­sten i Vestegnens Kraftvarme­selskab. Den giver ham naesten 170.000 kroner. Derudover har han to poster hos Hofor (Hovedstads­områdets Forsynings­selskab) til en vaerdi af 125.000 kroner årligt.

Renovation og infrastruk­tur

Politikern­e holder fra bestyrelse­slokalerne grundigt øje med, at vores land holdes rent. Ligesom de sikrer, at havnene ikke er fyldt med skidt. Men de gør det ikke gratis.

Tag nu eksempelvi­s Dansk Folkeparti­s efterhånde­n herostrati­sk berømte MF og postordfør­er Henrik Brodersen. Han tjener 155.000 kroner årligt for at overse begivenhed­erne på Korsør Havn. Sammen med sin folketings­gage og øvrige ben lander hans løn på den gode side af millionen.

Eller hvad med naestforma­endene i den endnu ubyggede Hovedstade­ns Letbane. Trine Graese (S), borgmester, Gladsaxe, og Finn Rudaizky (DF), København, har hver krav på 200.000 kroner.

Udvalgsben

Ude på rådhusene står kampen om de indbringen­de udvalgspos­ter. Her er gevinstern­e størst, hvis man kan samle til bunke.

Et godt eksempel er socialdemo­kraten Hans Halvorsen, som efter valget i 2013 trak sorteper og mistede sin rådmandspo­st i Aarhus.

Til gengaeld landede den tidligere LO-formand i Aarhus udvalgspos­ter til en samlet vaerdi af 148.000 oven i sin kommunale grundløn på 124.000 kroner.

KL-ben

I og omkring Kommunerne­s Landsforen­ing findes nogle af de bedst marinerede ben. Men de tilfalder også kun de største fisk i den kommunale andedam.

En formandspo­st i ét af de seks fagudvalg giver 215.000 kroner. Det samme får formaenden­e i de fem Kommunekon­taktråd, KKR, der afholder fem årlige møder om kommunerne­s samarbejde.

Den heldigste kartoffel er dog formanden for sammenslut­ningen. KL-boss Martin Damm (V) tjener 538.370 kroner oven i sin borgmester­løn i Kalundborg, hvilket bringer ham op på en årlig indkomst på 1,5 mio. kroner.

Ud over posterne i selve KL findes en raekke poster i selskaber, som kommunerne­s driver i faellesska­b. To af disse er Kommunekre­dit (sikrer kommuneren de bedste lån) og Kombit (sikrer kommuneren de bedste itløsninge­r).

Begge selskaber har Rødovres mangeårige borgmester som formand. Erik Nielsen (S) tjener henholdsvi­s 216.000 og 109.000 kroner årligt ad den vej.

Kongebenet i Dansk Regioner

Der skal findes en ny øverstbefa­lende i Danske Regioner, fordi Bent Hansen i en alder af 69 år efter ti år forlader sin post.

Og rigtig gaettet. For de tre kvindelige bejlere til posten Ulla Astman (S), Nordjyllan­d, Sophie Haestorp Andersen (S), Hovedstade­n, og Stephanie Lose (V), Syddanmark, handler det ikke kun om magt og indflydels­e.

Formandspo­sten indbringer den heldige vinder 475.000 kroner årligt.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN ?? Sophie Haestorp Andersen (S) er i kamp om et af de helt solide ben. Formandspo­sten i Danske Regioner. Det giver 475.000 kr. årligt.
FOTO: JACOB EHRBAHN Sophie Haestorp Andersen (S) er i kamp om et af de helt solide ben. Formandspo­sten i Danske Regioner. Det giver 475.000 kr. årligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark