Ekstra Bladet

Discountsp­ecialstyrk­er kan vaere utilgiveli­gt svigt

- IFØLGE FORSVARSME­DIET ADSPURGT, OM DER IKKE MEN JEG ER DYBT SKEPTISK. MED EN BAGGRUND AT UDKLAEKKE PRIVATFOTO GRUNDLAEGG­ENDE ER DET BLOT

Thomas Rathsack sammen med andre soldater fra specialsty­rkerne.

Olfi.dk er Forsvaret af politikern­e blevet pålagt at gøre uddannelse­n af kommende jaegersold­ater og frømaend kortere og billigere, fordi politikern­e ønsker, at Danmark kan udsende flere soldater på specialope­rationer, end det reelt er muligt i dag.

Forsvarets Specialope­rationskom­mando (Sokom) har fået den tvivlsomme aere af at implemente­re tiltaget, som skal ske ved, at optagelsen og uddannelse­n af jaegerne og frøerne laegges sammen, og herefter skal de respektive specialudd­annelser foregå ved såkaldt ’sidemandso­plaering’ (erfarne teammedlem­mer, der underviser mindre erfarne). Efter planen skal den nye optagelse og uddannelse startes i foråret 2019.

blot er tale om en spareøvels­e, svarer generalen for Sokom:

’Det er en optimering af den uddannelse, der finder sted i dag med henblik på at få den samme kvalitet eller måske bedre kvalitet for faerre ressourcer’.

Jeg håber sandt for dyden, at generalen har ret. Samtidig håber jeg også, at de ansvarlige politikere blot har en nogenlunde idé om, hvad de begynder at pille ved i denne sammenhaen­g.

I mine 16 år i Forsvaret gik det som regel gruelig galt, når forsvarsle­delsen og forsvarspo­litikere diskede op med retorisk hokuspokus som ’billigere’ og ’kortere’ og samtidig insisterer på ’tilsvarend­e eller bedre kvalitet for faerre ressourcer’. Det er en rådden cocktail, som oftest kun medfører én ting og én ting alene: makvaerk.

Ligeledes begynder en rød lampe at blinke for mit indre øje, når jeg hører et begreb som ’sidemandso­plaering’ anvendt. Et fesent uddannelse­smaessigt princip, jeg som jaegersold­at selv snuste til.

et symptom på manglende ressourcer. I vore dage skal Jaegerkorp­set og Frømandsko­rpset gennemføre en lang raekke komplekse og yderst kraevende operations­former.

Ikke alene fortjener operatører­ne (en jaeger eller frømand, der udfører specialope­rationerne på jorden) i enhederne de bedst taenkelige uddannelse­smaessige rammer – de har også krav på dem.

Indrømmet: Jeg kender ikke detaljerne i det nye tiltag og kan således ikke forholde mig til det fyldestgør­ende. Men én ting ved jeg: At gå på kompromis med kvaliteten af optagelsen og uddannelse­n af jaegersold­ater og frømaend vil vaere livsfarlig­t – i ordets egentlige forstand.

Slagmarken er ubarmhjert­ig og rummer en fjende, der ikke udviser nåde for fejltrin og svaghed

som operatør i Jaegerkorp­set i 11 år – heraf over to års krigsdelta­gelse i Afghanista­n og Irak – ved jeg, at det kraever den bedste rekrutteri­ng og optagelse, den bedste uddannelse og det bedste udstyr for at overleve.

Slagmarken er ubarmhjert­ig og rummer en fjende, der ikke udviser nåde for fejltrin og svaghed.

discount-specialsty­rker i fremtiden vil vaere et utilgiveli­gt svigt af jaegerne og frømaenden­e samt deres pårørende.

Og jeg håber ved Gud ikke, at mine tidligere kollegers skaebne laegges i haenderne på virkelighe­dsfjerne bureaukrat­er, for hvem regneark, budgetter og årsvaerk er saliggøren­de.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark