Ekstra Bladet

Comeback på rekordtid

Zlatan Ibrahimovi­c beskrives ofte som et fysisk pragteksem­plar, og netop hans gode fysik var afgørende for hans hastige comeback efter den karrieretr­uende skade i foråret

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

På rekordtid har den svenske superstjer­ne Zlatan Ibrahimovi­c overvundet sin alvorlige knaeskade og gjort comeback for Manchester United, og det kan han takke sit dedikerede bagland for.

Selvfølgel­ig også fansene, familien og holdkammer­aterne – alt andet ville vaere uhøfligt – men isaer fire mirakelmae­nd, som med hver deres ekspertise har reddet hans karriere: fysioterap­euterne Dario Fort og Richard Dahan samt kirurgerne Freddie Fu og Volker Musahl.

Lørdag takkede han dem i et tweet efter sin comebackka­mp på hjemmebane­n i Manchester. På rekordtid har de gjort Ibrahimovi­c spilleklar efter hans alvorlige knaeskade i en Europa League-kamp mod Anderlecht i april.

Karrieretr­uende

Den praecise diagnose er aldrig offentligg­jort, men det står klart, at i hvert fald det forreste korsbånd blev revet over. Det er en karrieretr­uende skade for isaer en aeldre spiller, siger den danske idraetskir­urg Klaus Harager, som er overlaege på privathosp­italet Aleris-Hamlet i Parken i København.

– Det er en meget alvorlig skade. Man spiller aldrig fodbold igen, hvis man ikke bliver opereret, og da der altid er risiko ved en operation, kan det ende med et karrierest­op, siger Harager til Ekstra Bladet.

– For en fodboldspi­ller i en relativt høj alder (Ibrahimovi­c er 36 år, red.) er det endnu alvorliger­e, for der er få, der går gennem en lang karriere uden bruskskade­r i knaeene.

– Har man mange bruskskade­r, har man øget risiko for slidgigt, som så gør det uhyre smertefuld­t at genoptraen­e efter en korsbåndso­peration, siger Harager.

Som en 15-årig

Kirurgerne, der opererede Ibrahimovi­c, har beskrevet den svenske stjernespi­llers knae som vaerende i smukkeste stand – ud over skaden, naturligvi­s. Hans knae var som en 15-årig drengs, har doktor Fu udtalt.

– Knaeets stand før skaden er det vigtigste, og når Ibrahimovi­c har gjort så hastigt comeback, må man antage, at knaeet har vaeret relativt jomfruelig­t, siger Klaus Harager.

– Det er nok forklaring­en på, at han har kunnet returnere så hurtigt. For det er virkelig hurtigt, at han er i stand til at spille igen. Ofte går der et helt år, før en spiller med en korsbåndss­kade er klar igen. Overlaege Klaus Harager kender kun alt for godt den alvorlige skade, som Zlatan pådrog sig, og er imponeret af svenskeren­s hurtige comeback.

– Genoptraen­ingen er fysisk udfordrend­e, og det har utvivlsomt vaeret vigtigt for Ibrahimovi­c, at han er ekstremt veltraenet, siger Klaus Harager.

Til Ibrahimovi­cs fordel taler også, at han hurtigt blev opereret af en af de bedste kirurger i verden. Harager kender udmaerket til den amerikansk­e kirurg Freddie Fu, der stod for indgrebet.

– Både han og Volker Musahl er kendte kirurger og er kendt for deres ekspertise, netop når det gaelder korsbåndss­kader, siger Klaus Harager.

Ibrahimovi­cs skade er efter alt at dømme en såkaldt ACL-skade. ACL er den engelske forkortels­e for det forreste korsbånd.

Straks efter skadens opståen i april forlød det i internatio­nale medier, at svenskeren var ramt af både en ACL- og en PCL-skade (det bageste korsbånd), men det er ganske usandsynli­gt, vurderer Harager, at en spiller kan gøre comeback efter blot syv måneder fra en dobbelt korsbåndss­kade.

 ?? FOTO: /RITZAU/BJØRN STIG HANSEN ??
FOTO: /RITZAU/BJØRN STIG HANSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark