Ekstra Bladet

Facebook giver mulighed for at spore russisk propaganda

-

Siden det er kommet frem, at Rusland aktivt forsøgte at påvirke praesident­valget i USA via falske profiler på de sociale medier, vil Facebook nu lave en funktion, så brugere kan se, om de har fulgt eller ’liket’ opslag fra falske, russiske profiler.

Mens USA’s praesident, Donald Trump, afviser, at Rusland aktivt forsøgte at påvirke praesident­valget, har de amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er sagt, at det er deres konklusion.

Flere undersøgel­ser i den amerikansk­e kongres arbejder på at afdaekke, hvad der er foregået. Det var i forbindels­e med en sådan undersøgel­se, at Facebook, der også ejer Instagram, tidligere i år kunne fortaelle om tusindvis af falske konti. Kontiene blev for en stor dels vedkommend­e forbundet til selskabet Internet Research Agency i Sankt Petersborg.

Det er tidligere blevet afdaekket, at selskabet er knudepunkt for flere hundrede ansatte, der døgnet rundt skriver opdatering­er og kommentare­r på internette­t, der hylder Ruslands praesident, Vladimir Putin, kritiserer Vesten og opildner til konflikt.

Dårlige elementer

Det er også kommet frem, at de falske profiler har lagt falske nyheder og kommentare­r op, der er set af millioner af amerikaner­e.

– Vi har en løbende indsats for at beskytte vores platforme og brugere fra dårlige elementer, der prøver at underminer­e vores demokrati, skriver Facebook i en pressemedd­elelse og fortsaette­r:

– Vi vil snart lave en portal, der lader brugere af Facebook og Instagram se, hvilke konti – eller opslag fra konti – fra Internet Research Agency brugeren muligvis har liket eller fulgt mellem januar 2015 og august 2017.

– Det er vigtigt, at folk forstår, hvordan fremmede aktører forsøgte at skabe splid og mistro gennem Facebook før og efter valget i 2016, lyder det videre. Et hav af opslag på Facebook hylder Ruslands praesident, Vladimir Putin.

 ?? FOTO: ZUMA PRESS ??
FOTO: ZUMA PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark