Ekstra Bladet

Black Friday lagde nettet ned

TILBUDS-KRIG: De fysiske butikker var klart i baggrunden på den vilde udsalgsdag

- ALBERT SCHMIDT MØLLER FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN asm@eb.dk

Morgenfris­ke kunder var ude efter de gode tilbud, mens flere allerede havde handlet på nettet laenge før butikkerne åbnede. Klokken var kun lidt i syv i går morges, og der var formentlig ikke mange danskere, som var nået meget laengere end til dagens første kop kaffe, da kunderne stod klar til at handle i Elgiganten i Glostrup.

En af landets store nye traditione­r, Black Friday, er ganske vist ikke blevet en ’helligdag’ endnu, men det forhindred­e ikke en lille gruppe mennesker i at trodse mørket for at købe de ting, de lige stod og manglede.

Enorm trafik online

På nettet kan man ellers se utallige videoer af amerikaner­e, der går fuldstaend­igt amok og smadrer både butikker og hinanden.

Men det var en noget anderledes oplevelse, da Ekstra Bladet mødte danskerne, der ville have et godt tilbud.

Køen foran Elgiganten i Glostrup i går.

Derimod gik det ganske vildt for sig på nettet.

Flere af landets største kaeder som Elgiganten, Power og Bilka kom kort efter midnat natten til i går under så massivt pres, at kunderne havde problemer med at tilgå hjemmeside­rne:

– Trafikken var enorm mellem midnat og klokken et.

– Vi har ikke tidligere oplevet så mange danskere, der samtidigt ville ind for at finde et Black Friday-tilbud. Det var helt vildt, siger Martin Andersen, direktør for prisportal­en PriceRunne­r.

Forklaring­en hos Bilka – men også hos dattersels­kabet Føtex – var dog mere alvorligt end blot mange besøgende.

Bilka og Føtex hacket

Her blev man nemlig dagen igennem udsat for et avanceret hackerangr­eb, der havde til formål at laegge hjemmeside­rne ned. Det er uvist, hvem der står bag angrebet.

– Det koster selvfølgel­ig os penge, men jeg vil ikke gå ind i salgstal, eller hvor meget det koster i mandetimer at sikre at få det op at køre igen, siger Kasper Reggelsen, der er pressekons­ulent hos Danmark Supermarke­d.

Angrebet er endnu ikke meldt til politiet:

– Det er noget, vi gør, når vi har sikret os, at alt er på plads og har gennemgået det hele.

– Det er første gang for os begge to, at vi er til Black Friday. Det er en god lille kaerestetu­r, og vi ville bare rigtig gerne have et nyt fjernsyn, eller det var nok mest Mads. – Vi stod op allerede klokken 4.30, men det var det hele vaerd, når vi nu kunne spare 8000 kroner på det tv, vi gerne ville have. Det er over halv pris! – Vi fandt også en powerbank og et saet elektriske tandbørste­r - det er julegaver, men de ved godt, at de får dem, for det var ting, som de selv ringede og bestilte.

– Jeg kan rigtig godt lide Black Friday, så det var ikke noget problem at komme op her til morgen. Det er hverken første eller sidste gang, at jeg kommer til at handle på Black Friday. – Fik købt mig et nyt fjernsyn og sparede 4000 kroner på det, så det var ikke dårligt - men aerlig talt så havde jeg købt, uanset om det var kommet på tilbud eller ej. – Jeg var faktisk også oppe i nat og købe en computer til en medarbejde­r. Der sparede jeg halvdelen af prisen, så det kan virkelig godt betale sig.

– Jeg sad klar klokken 23.59 i aftes, og der bragede det hele ned. Jeg skulle bare have et tv og en stol, men hjemmeside­rne var tydeligvis på overarbejd­e. Det fjernsyn, jeg gerne ville have, det havde de ikke i butikken, så det endte med, at jeg kun fik det her usb-stik med ud af butikken - fjernsynet skal jeg hente i Gentofte - og der var ikke Black Friday-tilbud på nogen af de to ting.

 ??  ??
 ??  ?? Keld fra Glostrup:
Keld fra Glostrup:
 ??  ??
 ??  ?? Mads og Stine fra Valby:
Mads og Stine fra Valby:
 ??  ?? Michael fra Greve:
Michael fra Greve:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark