Ekstra Bladet

Nyt fra Neil Young: Gal mands vaerk

- THOMAS TREO Neil Young + Promise of the Real tom@eb.dk

Dylan og Randy Newman er blandt årets allerbedst­e.

Helt anderledes forholder det sig desvaerre med Neil Young, der i spektakula­er grad har mistet overblikke­t, ambitioner­ne og evnerne.

Landsbytos­se

Canadieren­s 39. studiealbu­m, ’The Visitor’, bestyrker indtrykket af veteranen som en aldrende landsbytos­se, der tilsynelad­ende bruger to minutter på at skrive en fem minutter lang sang.

Kvalitetsk­ontrol er et faenomen, Young har diskvalifi­ceret, og store dele af ’The Visitor’ virker så sløset, at man skulle tro, han var ude på at selvdestru­ere sin mere og mere suspekte karriere.

Genremaess­igt flakker albummet mellem slaebende blues, sumpede rockgroove­s samt akustiske ballader, og pludselig dukker der såmaend et malplacere­t kaempekor og symfoniork­ester op på ellers buldrende ’Children of Destiny’. Backingban­det Promise of the Real gør et behjertet forsøg på at fremmane ånden fra ’Crazy Horse’, men chefens sange er simpelt hen så skitseprae­gede, at Young lader ungersvend­ene i stikken.

Tragikomis­k

Lettere bizart sampler han naermest en guitarfigu­r fra gode gamle ’From Hank to Hendrix’ på afdaempede ’Almost Always’, der dog sammen med adstadige ’Change of Heart’ er til at holde ud.

Specielt hvis man abstrahere­r fra sidstnaevn­tes tekst, hvor Youngs hippiereto­rik er naesten lige så naiv som på mere end ti minutter lange ’Forever’, der er poetens tragikomis­ke hyldest til flora og fauna.

Young griner som en galning flere gange under makvaerket­s aparte ’Carnival’, og han fremstår efterhånde­n så rablende vanvittig, at man begynder at tvivle på, om det virkelig var den samme mand, som udsendte mestervaer­ker i en fjern fortid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark