Ekstra Bladet

OG SÅ FIK HAN HOVEDET AF

- TIM PANDURO

Der var smør, spegepølse og rullepølse på hvedebrøde­t. I kruset var der godt øl. Maden var betydeligt bedre end det, der normalt havnede på fangernes tallerkene­r i Tugthuset i Horsens. Men 7. november 1892 var også helt saerlig for Jens Nielsen. Dagen efter skulle han tage de få skridt fra sin celle i Horsens Tugthus og til skafottet, hvor bødlen Jens Carl Theodor Seistrup stod klar.

Efter måltidet bladrede han i de årgange af Familie Journal, som han havde bedt om og fået. Efter et par besøg fra folk, der ville praedike Guds ord for vaneforbry­deren, gik han til ro.

Hans søvn var naeppe helt rolig. Måske hørte han støjen fra faengselsg­ården, hvor bødlen og hans knaegt satte skafottet op. Jens Seistrup har ganske givet også vaeret nervøs. Selv om han var Danmarks officielle skarprette­r, havde han kun vaeret i aktion to gange tidligere. I paenere kredse fandt man ikke, at dødsstraf var passende i et civilisere­t land, så dødsdomme blev normalt vekslet til livstid. Jens Nielsen blev den sidste undtagelse i Danmark frem til 1945, hvor dødsstraff­en blev genindført.

Fåretyvens søn

Jens Nielsen blev født i Jyderup 21. november 1862. Hans far var en fattig og fordrukken, småkrimine­l skomager, der blev kaldt Fåretyven. Da Jens var otte, røg han på fattiggård med sin mor. Han begyndte hurtigt at stjaele – alt fra aebler til sølvskeer røg i lommerne.

Snart gik han fra fattiggård­en til faengslet. I 1880 fik hans fødesogn nok og betalte en billet til Canada. Også her ragede han uklar med loven og måtte flygte. Denne gang til England.

Natten til 9. februar 1881 stak han ild til en bomuldsbal­le på Victoria Docks i London. Den katastrofa­le brand gav skader for halvanden million pund i datidens penge. Jens Nielsen benyttede kaosset til at stjaele noget tøj. Det sendte ham i spjaeldet, og efter endnu et par smådomme stak han hjem til sin danske fødeegn.

En tur på dyrskue

Da det årlige dyrskue kom til Jyderup, ville han deltage i løjerne. Men han havde ingen penge. Jens Nielsen satte en taendstik til stråtaget på en gård, så han kunne gentage tyvetricke­t fra London. Det mislykkede­s, men et indbrud sikrede ham penge til tombolaer og skydetelte – og en tur bag tremmer i Holbaek Arrest.

De kunne ikke holde på den drevne forbryder, og under sin uhyggelige flugt mod København stak han ild på fem gårde. Han brugte forvirring­en til at stjaele fra husene. Pengene ville han bruge til at udvandre, men

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark