Ekstra Bladet

Jagten på dødsdommen

-

Selvmord var ikke en mulighed. Jens Nielsens død skulle vaere en haevn over det samfund, han mente havde skabt ham. Han ville henrettes offentligt for at skabe debat om de fattiges kår. Fem måneder efter, at han havnede i Horsens Tugthus, slog han en faengselsb­etjent i hovedet med et blylod.

Drabsforsø­get skaffede ham en dødsdom i 1885, men til sin aergrelse blev han benådet. Derefter blev han isoleret som saerlig farlig fange. Det tog yderligere to drabsforsø­g på faengselsb­etjente, før han fik sin endelige dødsdom.

Nysgerrige blev snydt

Drømmen om at blive henrettet offentligt blev ikke opfyldt. En bestemmels­e om, at man kunne blive henrettet på gerningsst­edet, blev taget i brug for at holde henrettels­en mere privat.

Det har sandsynlig­vis aergret Jens Nielsen, da han ved syvtiden sammen med seks betjente trådte ud i november-morgenen. AErgrelsen blev delt af de 300-400 nysgerrige, der stod foran faengslets port. Til gengaeld havde Jens Nielsen et andet publikum: embedsmaen­d, Horsens borgmester, en praest – og 202 fanger, der var kommandere­t til vinduerne for at se, hvor galt det kunne gå folk, der overfaldt faengselsb­etjente.

Jens Nielsen var bleg, men rolig – og trodsig til det sidste. Da faengselsp­raesten Salomon Hafstrøm talte til ham, svarede han ifølge Henrik Cavlings reportage i Politiken med et haest: 'Jeg har intet at tale med Dem om, ti!’.

Han ville henrettes offentligt for at skabe debat om de fattiges kår

Han tog venligt afsked med byens borgmester, inden han med faste skridt gik til skafottet, knaelede og anbragte sit hoved i jernbøjler­ne. Stilhed. Så lyden af øksen gennem kød, ’som når man slår en våd svamp mod en vaeg’, som Cavling skrev.

Jens Nielsens hoved trillede ned i faengselsg­årdens grus. Et 29-årigt liv var afsluttet.

 ??  ?? Fanger fra Horsens Tugthus blev tvunget til at overvaere halshugnin­gen af Jens Nielsen. Så kunne de se konsekvens­erne af at overfalde faengselsv­agter.
Fanger fra Horsens Tugthus blev tvunget til at overvaere halshugnin­gen af Jens Nielsen. Så kunne de se konsekvens­erne af at overfalde faengselsv­agter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark