Ekstra Bladet

700.000 personer lider af gigt. Dermed er gigt den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark

-

hun, at vi skal have en større fokus på forebyggel­se.

Det giver fysioterap­eut Camilla Hofman Hansen hende ret i. Hun tager sig til dagligt af folk med kroniske smerter. Hun er tilknyttet Projekt Glad, som står for ’Godt liv med artrose i Danmark’. Artrose er slidgigt, og hun er enig i, at skadesfore­byggelse er nødvendig for fremtiden.

– Der er nogle interne og eksterne risikofakt­orer, som spiller ind.

– Sådan noget som genetik og alder er internt

ikke kun fysioterap­euten, som kan se en fordel i, at befolkning­en forbliver aktiv. Speciallae­ge Tina Horsted forklarer, at et nyt knae ikke nødvendigv­is hjaelper på de kroniske smerter.

– Vi skal have sport og idraet som et større fokuspunkt. Det allervigti­gste er at motionere, siger hun til Ekstra Bladet.

Ifølge Mette Bryde Lind viser erfaringer fra Projekt Glad, at en forebyggen­de indsats reducerer sygefravae­ret. En kombinatio­n af traening og undervisni­ng blandt de erhvervsak­tive deltagere fik sygefravae­ret til at falde fra 24 til 15 procent i løbet af det første år efter deltagelse i projektet.

Derfor mener hun, at det ikke er tilfredsst­illende, at det kun er omkring en tredjedel af landets kommuner, som tilbyder en tidlig indsats til personer, som døjer med kroniske smerter i form af slidgigt.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? DERFOR MENER MEN DET ER
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM DERFOR MENER MEN DET ER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark