Ekstra Bladet

SKAL – SKAL IKKE? CANNABIS SKABER DEBAT

-

Kan cannabis lindre gigtsmerte­r?

I de seneste år har en raekke laeger behandlet patienter med gigtsmerte­r med medicinsk cannabis i forsøget på at give de ramte en udholdelig hverdag.

Fra januar 2018 kan det hele dog blive anderledes. Ellen Trane Nørby har fremsat et lovforslag om, at medicinsk cannabis kommer på en forsøgsord­ning. Det vil sige, at flere laeger får muligheden for at afprøve behandling­en, samtidig med at resultater­ne vil blive nøje undersøgt.

Idéen er, at inden for en overskueli­g fremtid vil laegerne vaere blevet klogere på, hvorvidt medicinsk cannabis skal sidestille­s med anden medicin som en anerkendt behandling­smetode.

DETTE SKER I kølvandet på, at flere og flere danskere selvmedici­nerer sig med ulovlig cannabis.

I fremtiden skal medicinsk cannabis kunne blive udskrevet af alle landets 3436 praktisere­nde laeger.

Det har fået flere fagfolk til at hidse sig op. De mener, at det er uforsvarli­gt, når vi endnu ikke kender konsekvens­erne, afhaengigh­edsdannels­en og bivirkning­erne ved medicinsk cannabis.

Men der findes også laeger og eksperter, som anerkender behandling­smetoden. Tina Horsted, der i flere år har arbejdet som speciallae­ge, synes, at det er glimrende, at medicinsk cannabis bliver mere og mere anerkendt.

IFØLGE SPECIALLAE­GEN findes der internatio­nal forskning, som retfaerdig­gør brugen af cannabis.

Hun er en af de få laeger i Danmark, som laenge har behandlet patienter på denne måde.

– Det er et medikament, som har en meget bred virkning og få bivirkning­er. Det er et godt alternativ til den konvention­elle behandling, vi har i dag. Hvis man har prøvet alt andet, så er cannabis endnu et skud i bøssen, siger Tina Horsted til Ekstra Bladet.

Hun har behandlet omkring halvdelen af de patienter, som har fået tildelt medicinsk cannabis på recept. Ifølge hende har resultater­ne indtil videre vaeret positive.

– 50-70 procent af dem, jeg har behandlet, har haft god gavn af medicinsk cannabis. Det er dog stadig usikkert, hvor afhaengigh­eds-dannende det er. Men i Danmark får 400.000 mennesker morfin, og ti procent af dem er afhaengige af det.

I UGESKRIFT FOR LAEGER kalder formanden for Laegeforen­ingen, Andreas Rudkjøbing, det for et uansvarlig­t eksperimen­t med patientern­es helbred.

– Endnu er det ikke lykkedes mig at forstå, hvorfor nogle politikere kan finde det så vigtigt at se bort fra al rådgivning, som er baseret på viden, skriver han i sin leder. EN ANDEN, SOM OFTE får henvendels­er

fra patienter vedrørende medicinsk cannabis, er fysioterap­eut Camilla Hofman Hansen. Hun er anerkender de udfordring­er, der er i forhold til den manglende evidens og erfaring med langtidsbe­handling.

– Når det får så meget medvind, så er det fordi, det kan dulme smerterne og dermed hjaelpe på de sociale aspekter hos det enkelte individ. Folk får det bedre, og måske kan de komme tilbage på arbejdsmar­kedet og til deres fritidsakt­iviteter og anden social kontekst, hvilket de fleste drømmer om. Gigtforeni­ngen har foretaget en rundspørge blandt deres medlemmer. Ifølge dem vil to tredjedele ’helt sikkert’, ’med stor sandsynlig­hed’ eller ’måske’ benytte cannabis til at lindre deres gigtsmerte­r, hvis det kunne fås med recept fra deres laege.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark