Ekstra Bladet

Tag kontrollen over din gigtsygdom

-

Camilla Hartmann Hansen arbejder til daglig som fysioterap­eut for Fysisk Form i København. Her tager hun sig af gigtpatien­ter.

I flere år har hun hjulpet gigtramte med en bedre tilvaerels­e. Her er hendes gode råd til, hvordan man laere at leve med kroniske smerter. Hold dig fysisk aktiv Det hjaelper på din styrke, bevaegelig­hed, funktion og ofte også på dine smerter. Find den aktivitet, der passer dig og ikke forvaerrer dine smerter.

Inaktivite­t ’slider’ paradoksal­t vaesentlig mere på dine led og ledbrusk i saerdelesh­ed, end tilpasset fysisk aktivitet, vil gøre det. Leddet har brug for bevaegelse for at stimulere naering, ledvaeske med videre.

Varme/varmepude, varmtvands­bassin, akupunktur, massage og lignende kan vaere gode, ikkemedici­nske

former for smertelind­ring. Sørg for at tilpasse dit aktivitets­niveau, så smerterne ikke bluser op og forvaerres efterfølge­nde. Bevaegelse med smerter er ikke farligt, men skal tilpasses, så smerterne ikke forvaerres og blusser op efterfølge­nde.

Erkend, at bevaegelse og fysisk aktivitet ofte medfører smerter, men vaer opmaerksom på, at inaktivite­t er vaerre for din krop og dine led. Find en passende aktivitet, der ikke forvaerrer dine smerter. Sørg for at tage kontrollen over din gigtsygdom og dine smerter, og tilpas dit fysiske aktivitets­niveau, så det er dig og ikke dine smerter, der styrer din fysiske formåen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? Det vigtigste er, at du holder dig fysisk aktiv på trods af smerterne, forklarer fysioterap­euten.
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM Det vigtigste er, at du holder dig fysisk aktiv på trods af smerterne, forklarer fysioterap­euten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark