Ekstra Bladet

Undgå skadelig kemi i dåse tomater og madkasser

Hormonfors­tyrrende og kraeftfrem­kaldende stoffer er alle vegne omkring os, men du kan selv gøre noget for at holde dem fra livet

-

Vi er omgivet af potentielt skadelig kemi i hverdagen. Kosmetik, tøj, møbler, computere, ledninger med mere indeholder stoffer, der forringer forplantni­ngsevnen og er under mistanke for at vaere hormonfors­tyrrende – foruden at vaere miljøskade­lige. Listen er lang, så her skal det kun handle om de hverdagsti­ng, vi bruger til at lave og opbevare mad i.

Tun, makrel, tomater og alt muligt andet på dåse er vi i de senere år blevet opmaerksom­me på effekterne af. Det er lakken på indersiden af dåserne og på mange låg på glas, der er problemet. Eller rettere stoffet Bisphenol A (BPA) i belaegning­en, der kan smitte af på maden i dåsen. Undgå de problemati­ske dåser, hvis du vil minimere risikoen, og put madrester i en skål i stedet for at opbevare dem i selve dåsen. COOP BESLUTTEDE i 2015 at holde op med at føre dåser med stoffet i butikkerne, og tidligere i år vedtog EU-landene enstemmigt at kategorise­re BPA som hormonfors­tyrrende. Blandt forskere er der fortsat uenighed om, hvor meget man skal udsaettes for, før der er en risiko.

BPA er indtil videre kun forbudt i sutter og andre materialer, der har kontakt med mad til børn under tre år. Fra 2020 bliver stoffet forbudt i kasseboner, og indtil da må man lade

Fra 2020 bliver stoffet forbudt i kasseboner, og indtil da må man lade vaere med at befamle kasseboner­ne og spise flåede tomater fra glas eller papemballa­ge, hvis man vil mindske risikoen

vaere med at befamle kasseboner­ne og spise flåede tomater fra glas eller papemballa­ge, hvis man vil mindske risikoen. Madkasser til børn produceret før 2010 bør også smides ud sammen med sutter, hvor skjoldet er lavet af plastikmat­erialet polycarbon­at.

DE BILLIGSTE pizzabakke­r – dem er der flest af – samt sandwich-papir og poserne til mikroovns-popcorn er også belagt med Bisphenol A. Pizzabakke­rne har for nyligt vist sig at indeholde andre stoffer med tungebraek­kende navne som de blødgørend­e ftalater og en raekke fluor-stoffer, der øger risikoen for spontan abort 16 gange. Lav popcorn i en gryde, og lad vaere med at spise af pizzabakke­n eller opbevare de sidste skiver i bakken, hvis du gerne vil have børn.

Bagepapir og madpapir er også ofte belagt med de samme fedt- og vandafvise­nde fluorstoff­er, som er hormonfors­tyrrende og muligvis kraeftfrem­kaldende.

Hold dig til svanemaerk­et papir – isaer til børrester nenes madpakker og dig selv, hvis du er gravid.

Aluminiums­folie – i daglig tale sølvpapir – er først og fremmest problemati­sk af hensyn til CO2-udledninge­rne. En almindelig rulle på 20 meter indeholder 173 gram rent aluminium, som er ekstremt energitung­t at producere. En madpakke i sølvpapir udleder 30 gange så meget CO2 som en madpakke i madpapir. En typisk børnefamil­ie bruger en rulle om måneden, så alt i alt løber det op. Sølvpapir smitter ikke af på maden, heller ikke hvis det bruges på grillen, men meget sur eller salt mad kan opløse aluminiums­folien. Sker det, er sølvpapire­t misfarvet, og maden forurenet.

HUSHOLDNIN­GSFILM kan vaere god erstatning for sølvpapir. I hvert fald hvis det er lavet af polyethyle­n, som er uproblemat­isk, hvis du bruger det som for eksempel låg. Den skal blot ikke have direkte kontakt med maden og må ikke bruges i mikroovnen.

Den billige køkkenrull­e af genbrugspa­pir er kun egnet til at laegge mad på kortvarigt, fordi af tryksvaert­e eller anden kemi kan smitte af på maden. Det er fint hurtigt at duppe skyllet grønt tørt, men lad vaere med at laegge for eksempel bacon eller friteret mad til afdrypning i laengere tid. Der står på indpakning­en, om rullerne er egnet til mad. Køkkenrull­er af nyt papir, ruller med Svanemaerk­e eller et symbol med et glas og en gaffel er ufarligt.

DET KAN OGSÅ vaere vaerd at kigge husets bestand af plastikbeh­oldere igennem, fordi flere kan frigive både hormonfors­tyrrende og kraeftfrem­kaldende stoffer. Et sted på beholderen finder du en trekant med et tal – og er den der ikke, skal den ud. Hvis tallet er 3, 6 eller 7, skal den også ud. Tallene daekker over pvc, polystyren og en samlegrupp­e af flere plasttyper, hvor- af visse indeholder hormonfors­tyrrende stoffer.

Tallene 1, 2, 4 og 5 regnes som nogenlunde sikre – i hvert fald hvis du har købt beholderne til at opbevare mad i.

Det angives gerne med et symbol med et vinglas og en gaffel. Drikkedunk­e isaer til børn skal vaere BPA-fri. Plastikbeh­oldere fra for eksempel is eller yoghurt kan godt genbruges et par gange, men kun til kold mad og kun til den oprindelig­e type indhold. Årsagen er, at for eksempel meget fede, sure eller salte produkter kan frigive stoffer fra plastbehol­dere, som ikke er lavet til netop det.

Når plastbehol­deren bliver slidt eller får ridser på indersiden, skal den ud. Put dem ikke i opvaskemas­kine.

Plastflask­er fra vand eller sodavand kan også godt genbruges et par gange, men kun som dunk til turen og ikke til opbevaring over laengere tid.

Hold dig til svanemaerk­et papir – isaer til børnenes madpakker og dig selv, hvis du er gravid

Laes mere om de enkelte kemikalier på mst.dk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM, JACOB ERBAHN, RUNE PEDERSEN, ESOLEX, COLOURBOX.COM ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM, JACOB ERBAHN, RUNE PEDERSEN, ESOLEX, COLOURBOX.COM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark