Ekstra Bladet

’Stadsadvok­at’ i modvind

- SUNE FISCHER CARSTEN NORTON MIKKEL SCHOU fish@eb.dk, cno@eb.dk

Christiani­a er ramt af intern ballade over måden, som Fristaden bliver administre­ret og økonomisk styret på.

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at laengere tids utilfredsh­ed kulminered­e i august, hvor de tre medarbejde­re ved Christiani­as Økonomikon­tor kollektivt sagde op.

Trioen mente, at forholdet mellem Fristadens beboere og det reelle ejerskab, Fonden Fristaden Christiani­a, er for dårligt.

Fonden blev stiftet, da Christiani­a fyldte 40 år i 2011. Dengang betalte fonden 52 mio. kroner til staten som første del af betalingen på i alt 85,4 mio. kroner. Siden har fristaden skullet betale leje på godt fem mio. kroner årligt.

I et notat på otte sider, der har cirkuleret i fristaden, og som Ekstra Bladet har fået indblik i, påstår den ene af medarbejde­rne på Christiani­as Økonomikon­tor, at arbejdskli­maet er et helvede i forhold til Knud Foldschack­s advokatkon­tor, der administre­rer Fonden Fristaden Christiani­a.

Notatet beskriver, hvordan de tre medarbejde­re ifølge egen oplevelse er blevet mødt med forhaling, intimideri­ng og manipulati­on, når de har forsøgt at få overblik over Christiani­as økonomiske forhold til fonden.

Tonen har angiveligt vaeret hård, og skaeldsord er fløjet gennem luften ved møder og i indlaeg i fristadens interne blad, Ugespejlet.

Savner oplysninge­r

Konflikten på økonomikon­toret drejer sig blandt andet om, at medarbejde­rne ikke kunne få nogle nødvendige oplysninge­r om Christiani­as økonomi fra Knud Foldschack­s kontor. Alle spørgsmåle­ne til Fonden skulle gennem Christiani­as Sekretaria­t.

Men ifølge medarbejde­rne bremsede den ansvarlige på sekretaria­tet, Hulda Mader, kommunikat­ionen mellem advokatkon­toret og økonomikon­toret. Og på møder med Foldschack­s advokatkon­tor kom der heller ingen oplysning. Bl.a. efterlyste økonomikon­toret størrelsen på det beløb, som Christiani­a burde forvente at få tilbagebet­alt fra fonden i henhold til de aftaler, der er indgået. Christiani­a har de første fem år nemlig betalt mere til fonden, end fonden har haft af udgifter til at drive fristaden. Pengene skal bruges på Christiani­a inden nytår, men økonomikon­toret kunne ikke få at vide, om pengene kom, eller om de ville ryge ned i fondens slunkne pengekasse.

Fra Christiani­as Byggekonto­r begyndte der også at komme klager over et forsinkend­e samarbejde med sekretaere­n. Byggekonto­rets arbejde omkring bygninger og infrastruk­tur kraever ofte myndigheds­godkendels­e, og kontakten til myndighede­rne skal gå gennem Hulda Mader og advokatkon­toret.

For tiden er Hulda Mader sygemeldt og siger, at hun ikke har nogen kommentare­r. De tre nu tidligere medarbejde­re ved økonomikon­toret har ikke ønsket at uddybe sagen overfor Ekstra Bladet.

I dag afholdes der møde på Christiani­a i den såkaldte Kontaktgru­ppe, hvor det skal diskuteres, hvordan samarbejde­t skal køre fremover. Knud Foldschack afviser, at der skulle vaere store samarbejds­problemer mellem hans advokatkon­tor og Christiani­a.

Fra Christiani­as Byggekonto­r begyndte der også at komme klager Der bor 900 mennesker, så der vil altid vaere uenighed. Det er klart

 ?? FOTO: /RITZAU/ DANIEL HJORTH ?? Kong Knud af Christiani­a
FOTO: /RITZAU/ DANIEL HJORTH Kong Knud af Christiani­a

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark