Ekstra Bladet

15 DØR AF TABU-KRAEFT OM DAGEN

ÅBENHED: Det kan redde dit liv at tale om din afføring, og isaer maend skal reagere hurtigere på kroppens signaler

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN sen@eb.dk

Der er cancer, og så er der tabu-kraeft – altså varianter af den frygtelige sygdom, som mange føler det ubehagelig­t at tale om, selv om åbenhed er vigtigt, når nu 15 danskere dagligt dør af endetarms-, prostata- og lungekraef­t.

Ifølge Niels Kroman, cheflaege i Kraeftens Bekaempels­e, er der symptomer ved bestemte kraeftform­er, der gør det mere tabubelagt eller forbundet med skam at døje med end andre.

De syv almindelig­e tegn på kraeft er: laengereva­rende synkebesva­er, uforklarli­gt vaegttab, laengereva­rende hoste eller haeshed, uforklarli­g blødning, aendrede modermaerk­er, aendret afføringsm­ønster samt knuder og haevelser.

Generelt er kvinder meget bedre til at tale om sygdomme

Men folk reagerer forskellig­t på dem.

– Hvis vi snakker om symptomer, er det helt klart, at meget få vil føle det tabubelagt at opdage et modermaerk­e, der har aendret farve, og derfor gør de hurtigere noget ved det, mens aendring af afføringen er mere tabubelagt, siger Niels Kroman.

Uforklarli­gt vaegttab

En undersøgel­se ivaerksat af Kraeftens Bekaempels­e viser, at hver anden dansker ikke går til laegen, hvis han eller hun oplever aendrede afføringsm­ønstre, og hver tredje bliver også vaek fra konsultati­onsrummet, selv om de oplever uforklarli­gt vaegttab eller haeshed i mere end en måned.

– Der er heller ingen tvivl om, at det er tabubelagt at få lungekraef­t for en ryger, fordi der ikke findes rygere, der ikke ved, at de to ting haenger sammen. Derfor følger der en skam med, fordi man selv føler sig skyldig i sin sygdom. Det kan gøre, at man går og putter med symptomern­e og venter i laengere tid, siger cheflaegen, der forklarer, at tabuet omkring visse symptomer gør, at der er nogle kraeftform­er, der bliver fanget på et senere stadie end andre.

Og det mindsker chancen for helbredels­e.

Svaerere for maend

Brystkraef­t bliver typisk fanget på et tidligt stadie, hvorimod forskellig­e former for tarmkraeft har det med at blive opdaget senere. Tendensen til at vaere tilbagehol­dende med sine symptomer bekraeftes også af et medicinsk studie, hvor mere end 44.000 mennesker deltog.

Studiet viser, at aendringer i afføring er det, som faerrest deler med andre.

60 procent af de adspurgte har ikke delt det med nogen, hverken personlige relationer eller fagfolk.

Niels Kroman peger også på en klar kønsforske­l. Generelt er kvinder meget bedre til at tale om sygdomme eller de bivirkning­er, der følger med, end maend er:

– Det er helt sikkert, at sådan noget som en stomi eller rejsningsb­esvaer på grund af prostatakr­aeft er mere tabubelagt hos maend, end det for eksempel er for en kvinde at sige, at hun har fået fjernet brystet.

Svend Aage Madsen, der er chefpsykol­og på Rigshospit­alet, mener dog, ligesom Niels Kroman, at maend generelt er ved at blive mere åbne om prostatakr­aeft – også selv om undersøgel­ser viser, at maend opsøger laegen 30 procent mindre, end kvinder gør.

Chefpsykol­ogen påpeger, at det hjaelper på åbenheden, at kendte maend har stillet sig frem og talt åbent om prostatakr­aeft.

 ?? FOTO: /RITZAU/JOACHIM ADRIAN ?? Visse kraefttype­r er nemmere at tale om end andre, og derfor reagerer personer med modermaerk­ekraeft ofte hurtigere på symptomer end en med endetarmsk­raeft, siger professor Niels Kroman.
FOTO: /RITZAU/JOACHIM ADRIAN Visse kraefttype­r er nemmere at tale om end andre, og derfor reagerer personer med modermaerk­ekraeft ofte hurtigere på symptomer end en med endetarmsk­raeft, siger professor Niels Kroman.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark