Ekstra Bladet

Det kan blive katastrofa­lt

Myndighede­rne evakuerer beboere og turister

- KATJA MEJBORN PRIVATFOTO km@eb.dk

Lørdag aften gik vulkanen Agung på Bali i udbrud.

Det samme havde den gjort i tirsdags, men lørdagens udbrud var langt voldsommer­e, og en kulsort askesky skød op i vejret fra vulkanen.

Askeskyen ligger stadig og ulmer over området, og det fik i går myndighede­rne i Indonesien til at evakuere beboere og turister i en radius på op til 7,5 kilometer fra toppen.

Danske Rikke Cordt Rasmussen bor sammen med sin mand og fireårige datter 12 kilometer nordøst for Agung. De bemaerkede allerede lørdag eftermidda­g, at vulkanen rumsterede, men de fik alligevel noget af overraskel­se, da de i går morges så den enorme askesky haenge i horisonten.

– I eftermidda­gs var det egentlig ikke så voldsomt. Vi taenkte egentlig ikke mere over det, men vi fik noget af et chok i morges, da vi kunne se, at det var ret voldsomt. Skyen var sort med røde nuancer, så noget tydede på, at der var lava involveret, fortaeller hun til Ekstra Bladet. Rikke Cordt Rasmussen er sammen med sin fireårige datter, Emma, taget vaek fra området, der i øjeblikket er tynget af Agungs udbrud.

Sammen med sin familie har Rikke Cordt Rasmussen boet på Bali, hvor de ejer et hotel, i 11 år. Derfor er de også vant til, at vulkanen kan blive lidt urolig. Alligevel er hun og andre beboere i området ikke helt trygge ved situatione­n.

– På grund af den røde farve, har vi jo kunne regne ud, at den var gal, fortaeller hun.

Har vaeret urolig før

Selv om askeskyen i øjeblikket bevaeger sig i modsatte retning af familiens hjem, har Rikke Cordt Rasmussen sammen med sin fireårige datter, Emma, valgt at køre til det hus, de ejer i Sanur, der ligger på den sydlige del af Bali.

– Min datter og jeg er kørt ned til vores hus cirka 80 kilometer fra vulkanen, lige naer lufthavnen. Her er intet at maerke. Flyene suser frem

Skyen var sort med røde nuancer, så noget tydede på, at der var lava involveret Vi fik noget af et chok i morges

Tilbage i hjemmet er hendes mand, for han skulle lige ordne nogle sidste ting på resortet, men der står en bil klar til ham, hvis han pludselig skulle få brug for at komme vaek.

Det er ikke første gang, at vulkanen Agung gør opmaerksom på sig selv. Siden september har den vaeret mere urolig, end den plejer, og for et par måneder siden blev Rikke Cordt Rasmussen og andre beboere naer vulkanen evakueret for en stund.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark