Ekstra Bladet

BØRNENE BETALER PRISEN

Mange ansøgere til julehjaelp svarer i undersøgel­se, at deres børn har fået flere mangler i deres hverdag efter indførelse­n af kontanthja­elpsloftet for et år siden

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Det gør endnu mere ondt at vaere fattig i Danmark, end det var tilfaeldet for et år siden, og børnene betaler en høj pris.

Sådan lyder den umiddelbar­e konklusion af den afsavns-undersøgel­se, som Dansk Folkehjael­p har lavet blandt de hidtidige knap 11.000 familier, der har søgt om julehjaelp.

Hele 90 procent af ansøgerne, som er blevet ramt af kontanthja­elpsloftet, svarer i undersøgel­sen, at deres børn nu oplever flere mangler og afsavn i hverdagen end før kontanthja­elpsloftet blev indført for et år siden.

Negativ udvikling

– Der findes endnu ingen tal for, hvor mange flere danskere, der er kommet under fattigdoms­graensen i løbet af det seneste år. Men der er ingen tvivl om, at indførelse­n af kontanthja­elpsloftet og 225 timers-reglen har gjort en i forvejen svaer dagligdag endnu svaerere for rigtig mange, siger Jonas Juul, analyseche­f hos Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d.

Han frygter, at den negative udvikling kan få langsigted­e konsekvens­er for børnene til de foraeldre, som rammes af den borgerlige regerings sparekniv.

– De fattige danskeres børn haenger ofte fast i fattigdom, når de bliver voksne, fordi de ikke får en uddannelse og ikke har kunnet nyde godt af de muligheder, som børn i familier med bedre økonomi har haft, påpeger Jonas Juul.

Ikke råd til tandlaege

Helt praecist havde Dansk Folkehjael­p sent torsdag aften modtaget ansøgninge­r om en julehjaelp­spakke til en vaerdi af 1500 kroner fra 10.978 familier. Fremskrive­s dette tal til på fredag 1. december, når fristen for at ansøge udløber, vil 15.500 familier have søgt. En stigning på 100 i forhold til i fjor.

Ud over svarene om børnenes mange afsavn stikker det formentlig også de fleste i hjertet at laese, at knap 7000 af de 11.000 familier i afsavns-undersøgel­sen fortaeller, at de ikke har råd til at gå til regelmaess­ig tandlaege eller sundhedsbe­handling.

Knap 8500 af de 11.000 ansøgere svarer også, at de ikke har råd til at holde jul eller at tage på ferie med deres børn. 6800 af de 11.000 har heller ikke råd til at købe nødvendigt tøj og fodtøj til børnene og dem selv.

– Taenk sig, at vi i velfaerds-Danmark anno 2017 har tusindvis af familier, som ikke har råd til at gå til tandlaege. Det er jo fuldstaend­ig skaevt og et udtryk for en trist, trist udvikling, siger Klaus Nørlem, der er generalsek­retaer i Dansk Folkehjael­p.

Klaus Nørlem påpeger på linje med Jonas Juul, at børnene betaler en høj pris, fordi de oplever negativ forskelsbe­handling i hverdagen.

– Mange af de berørte familier har ikke råd til at sende deres børn til sport eller med på skoleudflu­gter, og hovedparte­n af familierne har vaeret i langvarig fattigdom. Det fører også til social isolation for børnene, siger Klaus Nørlem.

Generalsek­retaeren er i sagens natur glad for, at Dansk Folkehjael­p kan raekke en hjaelpende hånd ud til de hårdest ramte, selv om hjaelpeorg­anisatione­n umuligt kan imødekomme alle med et reelt behov.

Dobbelt så mange fattige

– Torsdag aften havde 35.000 familier vaeret inde på vores ansøgnings­portal for at se, om de har mulighed for at ansøge. Sidste år var det tal i alt 24.000 for hele ansøgnings­perioden frem til 1. december. Det siger mig noget om, at alt for mange derude sidder i en svaer, økonomisk situation, siger Klaus Nørlem.

Analyseche­f hos Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, Jonas Juul, bifalder, at Dansk Folkehjael­p og andre, private hjaelpeorg­anisatione­r traeder til, når velfaerdss­amfundets bagside og utilstraek­kelighed gør ondt på en gruppe, der som oftest har ondt i forvejen.

– Isoleret set er det glaedeligt, at Dansk Folkehjael­p og andre laver disse indsamling­er, men i det større perspektiv er det bedrøvelig­t, at der er så stort et behov for privat velgørenhe­d, siger Jonas Juul.

Antallet af økonomisk fattige danskere blev i perioden fra 2004 til 2014 fordoblet fra 20.000 til 40.000, viser tal fra Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d. En fattig defineres ved tre år i traek at have haft en indtaegt på under halvdelen af median-indkomsten i befolkning­en.

Kontanthja­elpsloftet, 225 timers-reglen og integratio­nsydelsen ventes at betyde, at antallet af fattige børn i Danmark stiger fra 8000 til 15.000. tons mel. Det var lasten på det skib, der i går lagde til kaj i den yemenitisk­e havneby Hodeidah. Det er det første skib med nødhjaelp i flere uger, som får lov at nå det krigshaerg­ede land.

De fattige danskeres børn haenger ofte fast i fattigdom, når de bliver voksne

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark