Ekstra Bladet

KOM OP FRA KAELDEREN SOM VERDENS RIGESTE

- KATJA MEJBORN km@eb.dk

Navnet 'Amazon' blev valgt, fordi nethandlen skulle daekke alle varer fra A-Z. Oprindelig­t hed forretning­en dog Cadabra, Inc. Selv om Donald Trump inviterer Jeff Bezos til at sidde ved sit bord, er det ikke altid, de to er lige enige. Den amerikansk­e praesident har flere gange langet ud efter Bezos på Twitter. Jeff Bezos, stifteren af amazon.com – nu verdens rigeste mand – har faktisk danske aner. Han var i forvejen verdens rigeste mand, men efter fredag er Amazon-kongen Jeff Bezos også den første i 18 år, der har en formue på over 100 milliarder dollar – svarende til omtrent 626.600.000.000 kroner. Et helt uoverskuel­igt højt beløb.

Den nye titel kan han takke den materielle højtid Black Friday for. Alene i fredags inkassered­e den 53-årige amerikaner over en milliard dollar. Forklaring­en på, at moneterne i den grad vaeltede ind i stride strømme, er, at omtrent halvdelen af alle handler på nettet foregik på den populaere hjemmeside. Det skriver blandt andet Independen­t og Business Insider.

Succesen er altså til at føle på for kongen af net-handel, der startede sin succes i en kaelder for 22 år siden.

Her fiflede han med ideen om at saelge ting på nettet, og ideen skulle vise sig at vaere graensende til det geniale. I dag har han ifølge Børsen omkring 340.000 ansatte verden over, og på Amazon.com kan man finde alt fra kontorarti­kler til tøj og videospil. Alt fra A til Z.

Men hvem er han, manden der i sommer slog Bill Gates af pinden som verdens rigeste?

Dansk ophav

Jeffrey Preston Jorgensen er hans borgerlige navn, og efternavne­t leder straks tankerne hen på Danmark. Og den er god nok.

Den amerikansk-fødte mand har danske forfaedre. Børsen har tidligere beskrevet, hvordan hans oldeforael­dre på faderens side, John Jørgensen og Ida Minnie Jorgensen, stammede fra Samsø, før de i 1900 udvandrede til USA.

Mens Jeff Bezos i dag kan få lige det, han peger på, var vilkårene for hans forfaedre noget anderledes. Det var begge ludfattige og ejede ikke meget mere end det tøj, de bar. Alligevel formåede de at opfostre sønnen Theodore 'Ted' John Jorgensen, som siden fik sin egen søn, Ted Jorgensen, Jeff Bezos far.

Sammen med Jacklyn Gise fik Ted Jorgensen Jeff, men der skulle ikke gå meget mere end 17 måneder, før foraeldren­es forhold sluttede, og Jeff Bezos har i dag ingen relation til sin biologiske far. Faktisk betragter han i stedet sin stedfar, Miguel Bezos, som adopterede Jeff Bezos, da han var fire, som sin 'rigtige' far.

Til bords med Trump

Alt tyder på, Jeff Bezos ikke manglede noget i hverken sin barndom eller ungdom. Som ung fik han ifølge Dagbladet.no muligheden for at uddanne sig på Princeton University, og han startede sin karriere på en risikofond i New York. Og han takker ofte sine foraeldre, saerligt sin mor, for den støtte, de har vaeret gennem hans liv.

'Jeg har vundet i lotteriet med min mor. Tak for bogstaveli­gt talt alt, mor', skriver han om den rolle, hans mor har haft i hans succesfuld­e karriere.

En karriere, der har gjort, at han i dag sidder til bords med Donald Trump i Det Hvide Hus, når den amerikansk­e fremtid skal diskuteres. Og det er selvsamme karriere, der har sørget for, at Jeff Bezos både kan eje adskillige lejlighede­r, huse og sågar et rumfartsse­lskab.

Han er investor i adskillige store foretagend­er, og så har han sammen med sin kone, forfatter MacKinzey Bezos, fire børn.

Hård arbejdsgiv­er

Som bekendt kommer stor succes sjaeldent vaeltende helt af sig selv, og Jeff Bezos har da også måttet arbejde hårdt for sin. Og han har gjort det på en måde, som ifølge Forbes har fået flere af hans tidligere ansatte og samarbejds­partnere til at kalde ham både 'kraevende' og 'opslidende'. Nogle har kaldt ham en 'umenneskel­ig' arbejdsgiv­er..

– Er du doven eller bare inkompeten­t?, kan han finde på at spørge. Og det har vaeret for meget for flere, som enten selv har sagt op eller er blevet fyret, mens andre blot ser på hans strikse og intimidere­nde tilgang som vaerende 'engageret' og 'perfektion­istisk'.

Men rigmanden må have gjort et eller andet rigtigt, når han nu kan sidde på sin trone, kigge på verden og vide, at ingen er så rig som ham.

Katjiiing.

 ?? FOTO: AP ?? 626.600.000.000 kr.
FOTO: AP 626.600.000.000 kr.
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark