Ekstra Bladet

SAMTALEN DER AENDRE DE ÅGE HAREIDES LIV

SÅDAN BLEV HAN STOR: Den danske landstraen­er fortaeller om det opkald, der fik nordmanden tilbage til topfodbold efter en tid i glemslen

- KNUD ESPEN SVEGAARDEN, VG OVERSAT AF JAKOB FUNCH, EKSTRA BLADET sport@eb.dk

Det er en mørk november-aften i 2013.

Åge Hareide har siddet i bilen i en time, og han er kommet hjem til Molde efter en lang dag på arbejdet som daglig leder på Aukra Naeringsfo­rum, da telefonen ringer.

Hareide genkender ikke nummeret, men tager den alligevel.

– Åge Hareide? Mit navn er Vito Stavljanin. Jeg er chefspejde­r i Malmö FF, siger manden i telefonen.

– Ja, svarer Hareide spørgende.

– Jeg har fået en opgave. Og det er at høre dig, om du kan vaere interesser­et i en lille snak om det ledige job som cheftraene­r i Malmø?

Hareide får en klump i halsen.

Vil til Premier League

Det er chancen, han har ventet på. Det er, hvad han inderst inde have håbet. Efter naesten et år uden fodbold og en stor trang til at vende tilbage er det naesten for godt til at vaere sandt. ’Det job vil jeg have’, taenker Hareide, mens hans ansigt lyser op.

– Ja, gerne, svarer han den serbiske chefspejde­r – og dermed er Hareide tilbage i fodboldver­denen. Og nu fire år senere har han fået opfyldt to drømme, han altid har haft.

Han har ført Malmö FF til Champions League – ikke bare en gang, men i to saesoner. Og han har sikret det danske landshold en billet til VM i Rusland 2018. Nu er der kun én drøm tilbage: At traene et hold i Premier League. Den prestigefy­ldte liga spillede han selv i for Manchester City og Norwich i 1981 til 1984.

– Jeg havde muligheden tilbage i 2008 for at traene Southampto­n. Men det kraevede, at jeg skulle rive min kontrakt med Norge i stykker. Det havde jeg ikke lyst til.

Et åbent sår

Hareide har altid vaeret maerket af den måde, han brød med Rosenborg på, hvorefter han overtog tjansen for landsholde­t. Et valg, der blev til et åbent sår, og han besluttede efterfølge­nde: Jeg forlader ikke en klub eller et landshold på den måde igen.

Dog sagde Hareide op som norsk landstraen­er, kort tid efter at han havde fået tilbuddet fra Southampto­n. 2008 blev et forfaerdel­igt år for både Hareide og Norge, hvor der ikke blev hentet en eneste sejr på et helt år. Han fortryder ikke at have takket paent nej tak til det engelske tilbud, men han indrømmer:

– Det ville have vaeret sjovt med Southampto­n og Premier League. Men igen: Jeg ville aldrig have oplevet Europa League med Helsingbor­g i 2012, Champions League med Malmö FF eller playoff med Danmark. Så det har jeg det egentlig ret fint med, siger Hareide.

Historien om Åge Hareide er en historie skrevet med guldskrift, selv om den også indeholder en håndfuld nederlag. Ud over nedturen i 2008 var hans traenerger­ning i Viking fra 2010 til 2012 også en stor skuffelse for begge parter.

– Viking var et vanskeligt – naermest umuligt job for alle. En virkelig maerkelig tid, siger Hareide, der forlod klubben i midten af 2012 efter to en halv saeson i ingenmands­land.

Men han har vundet meget de steder, hvor han har vaeret: Helsingbor­g og Malmö FF i Sverige, Brøndby i Danmark og Rosenborg i Norge. Og så er det blevet til succeser i pokalturne­ringen i

Det ville have vaeret sjovt med Southampto­n og Premier League Traenerkar­rieren fra 1998 til 2003 var helt magisk

både Sverige og Norge. Derudover har han ført både Helsingbor­g, Brøndby og Malmö FF ud i Europa, mens han også kan krydse landstraen­erposten for Norge og Danmark af på listen.

De tre S’er

Åge Hareide er nok den eneste fodboldtra­ener, der er populaer både i Sverige, Norge og Danmark. Men når han får et spørgsmål om, hvad der har vaeret den bedste episode, taenker Hareide tilbage på noget helt specielt.

– 1995 med Molde og de tre ’S’er’ – nemlig Stavrum, Solskjaer og Sundgot foran og Petter Rudi i midten. Det var den sjoveste, siger Hareide.

Traeneren taenker tilbage på denne tid, fordi han lykkedes med sin fodboldfil­osofi, og den offensive fodbold med 4-3-3-formatione­n fungerede. Noget, som gjorde ham til en attraktiv herre efterfølge­nde.

Før 1995 var det mest ’beskidt fodbold’. I den første tid han var spillende traener i Molde tilbage i 1987, var det store, tunge spillere både foran og bagved, der skulle sikre resultater for Hareide med en pragmatisk og kompromisl­øs spillestil.

Mange mente, at Hareide stod for det modsatte af det teknisk staerke Moss-hold, der charmerede fodboldNor­ge under Nils Arne Eggen i 1987.

Åge Hareide spillede sin sidste kamp i en ligafinale på Molde Stadion – netop mod Moss. Molde og Hareide tabte, og han fik aldrig chancen for at vinde den norske liga med Molde.

Han var der i to perioder og vandt pokalturne­ringen i 1994. Men Hareides fodbold blev stadig kaldt ’beskidt fodbold’.

I 1995 følte Hareide dog endelig, at han havde fundet frem til sin filosofi praecis som Niels Arne Eggen i 1987. Det hele faldt omsider på plads, efter at han havde søgt efter den perfekte spillestil, siden han blev interesser­et i traenerger­ningen i midten af 80’erne.

Siden 1995 har han benyttet en 4-3-3-formation alle de steder, han har vaeret – med stor succes: Syv titler i alt, fire mesterskab­er og tre pokalturne­ringer. Han lavede en revolution i Helsingbor­g, og mange mente, at han gjorde det samme i Brøndby.

I Rosenborg fik han det sidste ud af et aldrende hold og vandt ’The Double’ i 2003.

Første VM siden Drillo

Traenerkar­rieren fra 1998 til 2003 var helt magisk. Naesten alt, hvad Hareide rørte, blev til guld og pokaler.

Med Norge begyndte det fantastisk. I 2004 tabte Hareide knap nok en kamp i et år, og det blev til en playoff til VM 2006 i Tyskland.

Men det blev også til en del op- og nedture i form af at vaere snublende naer en EMdeltagel­se i 2008, men også et 0-5-nederlag til USA i en af de vaerste kampe, Norge nogen sinde har spillet.

Efterfølge­nde følte Hareide sig vred, frustreret og ydmyget. Og siden 2007 havde hans traenerkar­riere vaeret en trist fortaellin­g – indtil Vitomir Stavljanin ringede til ham i 2013.

På det tidspunkt havde Hareide lagt traenerjob­bet på hylden for i stedet at bruge

sine idéer på at udvikle Aukra Kommune. Målet var at skabe en kommune fyldt med energi. Det blev til et halvt år med 30 kilometer hver vej i bil fra Molde.

Opkaldet blev startskudd­et på eventyret i Malmø. Og til sommer bliver han den første nordmand til at vaere traener for et landshold ved et VM siden Egil ’Drillo’ Olsen i 1998.

Historien om Åge Hareide er en historie skrevet med guldskrift

 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/ ?? Selv om Åge Hariede er blevet beskyldt for beskidt fodbold, kan han selv trylle med kuglen. Det gør han her i Malmö FF.
FOTO: /RITZAU/ Selv om Åge Hariede er blevet beskyldt for beskidt fodbold, kan han selv trylle med kuglen. Det gør han her i Malmö FF.
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Åge Hareide hylder den offensive fodbold, og det har gjort ham til en attraktiv herre i fodboldkre­dse.
FOTO: LARS POULSEN Åge Hareide hylder den offensive fodbold, og det har gjort ham til en attraktiv herre i fodboldkre­dse.
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Åge Hariede har givet det danske landshold et nyt og frisk pust. Med kvalifikat­ionen til VM i Rusland har danske fodboldfan­s fået noget at glaede sig over.
FOTO: LARS POULSEN Åge Hariede har givet det danske landshold et nyt og frisk pust. Med kvalifikat­ionen til VM i Rusland har danske fodboldfan­s fået noget at glaede sig over.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark