Ekstra Bladet

Jeg følte mig alene

-

Jette Lyngholm troede bare, hun havde en haemoride.

Hun havde blod i afføringen. Men det var først, da der senere begyndte at komme slim, at hun blev urolig og opsøgte sin laege, der havde dårlige nyheder. Endetarmsk­raeft, lød dommen.

– Jeg vidste godt, at mine odds for at overleve ikke var saerlig gode. Da laegen fortalte om spredninge­n til leveren, besvimede jeg simpelt hen for en kort stund, fortaeller den 57-årige kvinde.

– Da jeg blev ramt af kraeft 19. oktober 2010, var alt lyserødt på grund af kampagner for brystkraef­t. Så jeg følte mig meget alene. Jeg kunne godt have brugt en at snakke med, som havde vaeret igennem det samme, men jeg kendte ikke nogen med endetarmsk­raeft. Jeg fik et døgn til at beslutte, om jeg ville have en midlertidi­g eller permanent stomi, som jeg intet vidste om.

– Afføring er jo ikke noget, man snakker om. Jeg har selv fået et helt andet forhold til det efter min sygdom. Jeg var sikker på, at når jeg vågnede op, ville jeg ikke have lyst til at kigge på min stomi, men det var sådan set det første, jeg gjorde, uddyber hun.

Jette Lyngholm ville gerne gøre noget for, at andre mennesker ikke skulle have den samme følelse af at vaere alene med deres sygdom.

Derfor gik hun hurtigt ind i frivilligt arbejde, som endte med, at hun i samarbejde med sit netvaerk stiftede Tarmkraeft­foreningen i 2013.

Hun er formand for foreningen og projektkoo­rdinator for Kraeftens Bekaempels­e i dag.

– Alle gaester, der kom forbi mig på sygehuset, hvor jeg fik en stomi, skulle se den. Jeg hev bare dynen til side, siger Jette Lyngholm smågrinend­e.

Gå til laegen

I dag er hun kraeftfri, og det er ikke til at se, at hun med sit fyldige, krøllede, grå hår og et ansigt med en sund glød har vaeret igennem 30 kemobehand­linger, 44 scanninger og fem operatione­r.

Hendes mor døde af lungekraef­t og var meget lukket om det, og Jette Lyngholm har laert meget af både moderens og sit eget kraeftforl­øb:

– I dag er jeg meget bevidst om, at hvis kroppen sender nogle signaler, så går jeg til laegen.

Da laegen fortalte om spredninge­n til leveren, besvimede jeg simpelt hen

 ??  ?? Ikke noget vi taler om
Jette Lyngholm følte sig meget alene, da hun blev ramt af endetarmsk­raeft. – Afføring er jo ikke noget, man taler om, siger hun.
Ikke noget vi taler om Jette Lyngholm følte sig meget alene, da hun blev ramt af endetarmsk­raeft. – Afføring er jo ikke noget, man taler om, siger hun.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark