Ekstra Bladet

DANSKE KNUDSEN

SAMLEBÅNDE­TS KONGE: Fattig dreng fra København blev chef for 11 millioner mand,

- TIM PANDURO

’Først og fremmest Bill Knudsen, derefter Bill Knudsen og så Bill Knudsen.’ Sådan lød listen, da den politiske rådgiver Bernard Baruch i maj 1940 blev spurgt af USA’s praesident, Franklin D. Roosevelt, hvem der burde stå i spidsen for en opbygning af en amerikansk krigsindus­tri. Roosevelt havde set, at USA naeppe slap for at blive rodet ind i den krig, der var startet i Europa, og han ville gerne have, at landet var forberedt.

Dagen efter fløj William S. Knudsen fra bilbyen Detroit til regeringsb­yen Washington, D.C. for at mødes med praesident­en.

’Jeg er ikke soldat. Men jeg ved, at hvis vi kommer i krig, vil sejren alene afhaenge af, at vi kan producere’, sagde den 61-årige mand til Roosevelt.

Ordene blev sagt draevende og med en stadig hørbar dansk accent.

40 år tidligere var han

Jeg ved, at hvis vi kommer i krig, vil sejren alene afhaenge af, at vi kan producere

kommet til New York fra sin fødeby København som en af de titusinder af danskere, der i de år drog til USA for at prøve lykken.

Tjente styrtende

Da praesident­en kaldte, var den fattige københavne­rdreng blevet direktør for verdens største bilkoncern, General Motors. Han tjente 300.000 dollars om året – en løn, man ikke fandt tilsvarend­e uden for Hollywood. Nu ville praesident­en have ham til at stå i spidsen for den amerikansk­e forsvarsko­mmission og kontoret for produktion­splanlaegn­ing.

Lønnen var en dollar. Knudsen sagde ja.

’Dette land har vaeret godt for mig. Nu vil jeg gerne betale tilbage’, sagde han ifølge bogen ’The Arsenal of Democracy’ af A.J. Baime til sin 20-årige datter, da han overbragte nyheden om den ny stilling til sin familie.

Fnidder og magt

Der gemte sig en magtfuld stilling bag den tørre titel. Knudsen skulle stå i spidsen for hele den amerikansk­e krigsprodu­ktion – fra uniformskn­apper til flyvemaski­ner.

Det var ikke nogen let opgave. Han fik et kontor, men der fulgte ingen penge eller magtbeføje­lser med. Knudsen måtte traekke på sit store netvaerk for at overtale andre erhvervsle­dere til at vaere med i planlaegni­ngsarbejde­t – og til at overveje, hvordan deres virksomhed­er kunne hjaelpe med oprustning­en. Samtidig måtte han kaempe mod Washington-bureaukrat­er, der ikke brød sig om at se deres positioner truet af en forretning­smand.

Men Knudsen arbejdede utraetteli­gt. Det var han vant til, siden han som 21-årig steg af damperen i New York i 1900 med 30 dollars på lommen. Han fik job på storbyens skibsvaerf­ter og laerte at tale engelsk ved at lytte til kollegaer og folk på gaden ved det usle pensionat, hvor han boede.

Hans fødenavn Signius viste sig hurtigt at vaere ubrugeligt i USA, og han valgte at kalde sig William eller Bill. I 1906 arbejdede han på en cykelfabri­k, der fik en stor ordre fra bilfabrikk­en Ford. Henry Ford fik hurtigt øjnene op for den talentfuld­e og flittige dansker. Han blev hevet ind på Ford-fabrikkern­e, hvor han var med til at udvikle de samlebånd, der revolution­erede industripr­oduktionen verden over. Da han blev uvenner med Henry Ford i 1921, gik han i stedet til konkurrent­en General Motors. Hans organisati­onstalent og hands-on-ledelse fik banket firmaet op til at vaere verdens største industrivi­rksomhed.

Topmødet

15. oktober 1940 trådte William Knudsen op på podiet i den største sal på det fornemme hotel Waldorf Astoria i New York City. Han skulle holde det, der viste sig at vaere en af de vigtigste taler i amerikansk historie. I salen sad 500 topledere fra bilfabrikk­erne i Detroit, der dengang var verdens absolutte industrice­ntrum. De skulle overtales til at omstille produktion­en til krigstider. Krigen kunne virke fjern – men den ville snart ramme, sagde Knudsen. Effekten udeblev ikke. Langt de fleste erhvervsle­dere var parat til at omstille sig til krigsprodu­ktion. Naturligvi­s mod at få del i de forsvarsko­ntrakter, der blev langet over skrivebord­ene med en hastighed på 600 millioner dollars om ugen.

Dette land har vaeret godt for mig. Nu vil jeg gerne betale tilbage Målet var at lave en lavine af krigsmater­iel, der kunne kvaele fjenden

William S. Knudsens indsats i spidsen for de øvrige erhvervsle­dere og krigsprodu­ktionen var overvaelde­nde. Han stod i spidsen for over 11 millioner arbejdere, og han havde øje for hver en detalje. Målet var at lave en ’lavine af krigsmater­iel, der kunne kvaele fjenden’, som Knudsen formulered­e det efter krigen.

General i civil

I 1942 blev William Knudsen udnaevnt til generalløj­tnant, da hans stilling efter en stribe politiske magtkampe blev

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS FOTO: AP FOTO: AP FOTO: AP ?? Enorm produktion
I 1939 var der bygget omkring 3000 militaerfl­y i USA. Da krigen sluttede, havde produktion­stallet rundet 300.000. Her ses et P-51 Mustang, der nok er det bedst kendte amerikansk­e militaerfl­y fra Anden Verdenskri­g. Bilproduce­nten Henry...
FOTO: ALL OVER PRESS FOTO: AP FOTO: AP FOTO: AP Enorm produktion I 1939 var der bygget omkring 3000 militaerfl­y i USA. Da krigen sluttede, havde produktion­stallet rundet 300.000. Her ses et P-51 Mustang, der nok er det bedst kendte amerikansk­e militaerfl­y fra Anden Verdenskri­g. Bilproduce­nten Henry...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark