Ekstra Bladet

Sune vil på pension som 45-årig

- JESPER RISE BØRJESEN rise@eb.dk

Traet af vaekkeure, sure chefer og lange dage på jobbet?

Så skulle du måske overveje at gå tidligt på pension.

Det kraever dog en del planlaegni­ng. Isaer fordi skattemini­ster Karsten Lauritzen (V) har planer om at gøre det endnu svaerere, end det ellers har vaeret, at traekke sig tilbage fra arbejdsmar­kedet, før du har nået pensionsal­deren.

Med et lovforslag, som ventes vedtaget i dag, vil skattemini­steren indskraenk­e muligheden for at haeve pensionsop­sparingen før tid. Hidtil har danskerne kunnet haeve pensionen fem år før folkepensi­onsalderen.

Fremover skal det kun vaere tre år.

Hold styr på udgifterne

Samtidig stiger folkepensi­onsalderen naermest eksplosivt, jo yngre du er.

Er du eksempelvi­s født i 1982 eller derefter – således at du i år fylder eller er fyldt 35 – kan du se frem til at skulle arbejde, til du er 72 år gammel. Er du født senere, skal du arbejde laengere.

Det kommer ifølge Carsten Holdum, forbrugerø­konom i PFA Pension, bag på mange. De fleste går rundt med drømme om at gå på pension i den første halvdel af 60’erne. 31-årige Sune Bjørn Andersen har ingen planer om at blive på arbejdsmar­kedet, til han når folkepensi­onsalderen, der for hans vedkommend­e – som det ser ud lige nu – kommer til at vaere, når han fylder 73.

Han har planer om allerede at have penge nok til at kunne gå på pension, når han fylder 45 – eller cirka deromkring.

Hvad han helt praecist skal lave herefter, ved han ikke, men målet er, at hans opsparede pension sikrer, at han

– Vil du gå tidligere fra, er der kun én vej: Du skal bruge mindre af din løn og spare mere op. Du skal afdrage på dit lån, hvis du har en bolig. Og så skal du lade vaere med at saette dine udgifter for højt, siger han.

Svaert at skaere ned

Ifølge en undersøgel­se, som Yougov har lavet for Nordea, ønsker de fleste danskere at gå på pension et sted mellem 62 og 65 år.

Men med stigende folkepensi­onsalder betyder det, at der skal saettes spares uhyre godt op, hvis det skal kunne lade sig gøre.

Du skal bruge mindre af din løn og spare mere op

– For at spare mere op skal man skrue ned for forbruget. Det er utrolig svaert. For mange handler det om at aendre sin livsanskue­lse, hvor man skal skabe andre vaerdier i livet end at købe nye ting hele tiden. Vi køber mange ting for at vise andre, hvor succesfuld­e vi er. Så man skal stille sig selv spørgsmåle­t, hvordan livet skal se ud, hvis man gerne vil gå fra tidligere, lyder rådet fra Carsten Holdum. kan lave, hvad han har lyst til, uden at han skal taenke på, hvor pengene skal komme fra.

– Jeg kan godt lide at laere ting, men der er ikke så meget overskud til at saette sig med en stor, tung faglig bog, når man kommer hjem klokken 16.30 fra arbejde, siger han.

Vejen til den tidlige pension er at investere omkring 60 procent af den løn, han tjener som it-konsulent på Aarhus Universite­t. Han har små 20.000 kroner udbetalt om måneden, hvilket betyder, at han hver måned investerer og sparer op for omkring 11.000 kroner.

At gå tidligt på pension betyder for Sune Bjørn Andersen ikke nødvendigv­is et liv, hvor han kan blive liggende i sengen og laese knaldroman­er dagen lang.

Ivaerksaet­ter uden risiko

Han vil bare gerne frigøre sig fra det hamsterhju­l, som stort set resten af befolkning­en befinder sig i, når de går på arbejde dag ud og dag ind for at kunne betale for bil, hus og sommerferi­e.

Jeg har aldrig brugt saerlig mange penge, og jeg synes ikke, at jeg på nogen måde lever ekstremt

 ??  ?? – I så høj grad som muligt vil jeg gerne kunne planlaegge og leve det liv, som jeg har lyst til, siger Sune Bjørn Andersen.
– I så høj grad som muligt vil jeg gerne kunne planlaegge og leve det liv, som jeg har lyst til, siger Sune Bjørn Andersen.
 ?? FOTO: /RITZAU/ANITA GRAVERSEN ??
FOTO: /RITZAU/ANITA GRAVERSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark