Ekstra Bladet

Snigende, udefinerba­r uhygge

- HENRIK QUEITSCH ’Thelma’ Instr.: Joachim Trier hg@eb.dk

Medv.: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Elle Dorrit Petersen m.fl. 116 min. Premiere i dag

Hun er en ensom og sky ung kvinde, der lider af nogle voldsomme, uforklarli­ge krampeanfa­ld. Da fugle har det med at flyve ind mod ruderne under disse anfald, har vi nok på fornemmels­en, at det ikke blot drejer sig om epilepsi eller lignende. Thelma har i det hele taget noget med dyr.

Hun indleder samtidig en flirt med den medstudere­nde Anja (spillet af musikeren Kaya Wilkins), mens tingene på alle planer langsomt eskalerer. Og langsomt er kodeordet her. For nok befinder vi os i gyser-afdelingen, men Trier er ikke en af dem, der råber bøh i tide og utide.

Fremragend­e skuespil

'Thelma' er derimod praeget af en snigende, udefinerba­r uhygge, og er man til splat og udpenslet gru, er man nok gået galt i byen her. 'Thelma' lader meget af det, der sker, vaere op til publikums egen fantasi, hvilket man alt efter sindelag jo kan finde irriterend­e eller interessan­t. Jeg var måske nok lidt irriteret, umiddelbar­t efter jeg forlod biografen – hvad var det egentlig, Trier gerne ville fortaelle os her – men må sande, at 'Thelma' er en af den slags film, der bliver siddende i både krop og bevidsthed, hvor den bliver ved med at vokse laenge efter rulletekst­erne. Og det er jo ofte de mest interessan­te oplevelser.

At billed- og lydside er naermest ubegribeli­g smuk, gør jo heller ikke noget. Ej heller det blaendende skuespil hele vejen rundt, hvor isaer Eili Harboe i titelrolle­n må fremhaeves. Hende kommer vi til at se mere til.

Med andre ord: Har du mod på en lidt anderledes ekskursion i gyser-genren, er 'Thelma' så afgjort en messe vaerd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark