Ekstra Bladet

Fra fattig til endnu fattigere

RAMT AF KONTANTHJA­ELPSLOFTET: Heidi Foli og hendes to døtre har kun 3000 kroner om måneden til mad, tøj og andre fornødenhe­der

- TORBEN RASK FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN Mobilepay: Indsaet på konto: Støt på trl@eb.dk

Heidi Folis privatøkon­omi er meget presset, og hun laegger ikke skjul på, at en julehjaelp­s-pakke fra Dansk Folkehjael­p til en vaerdi af 1500 kroner vil redde hendes og hendes to døtres jul. Indtil for ikke så laenge siden kunne Heidi Foli – trods sin pressede privatøkon­omi også dengang – godt en gang imellem have råd til at gå på café med sine to døtre og måske spise en frokost, når de var inde i Odense for at handle.

Den tid er forbi. For nu har kontanthja­elpsloftet ramt den 38-årige enlige mor hårdt og ubarmhjert­igt.

Heidi Foli, der ikke har vaeret i gang med arbejde eller uddannelse, siden hun var involveret i en trafikulyk­ke i 2000, har med det forhadte loft blandt andet mistet sin boligsikri­ng, og hun er i runde tal gået fra at have 6000 kroner til det halve hver måned i rådighedsb­eløb, når alle de faste udgifter er betalt.

– Mit budget er så stramt, at selv en ekstraudgi­ft på kun 30 kroner kan give panderynke­r, siger Heidi Foli om et dugfrisk eksempel, hvor hun blev bedt om at bidrage til en gave til en af paedagoger­ne i hendes yngste

datter, Merles, børnehave.

Heidi Foli fik for et halvt år siden diagnosen ptsd (posttrauma­tisk stress syndrom), og hun har opgivet nogen sinde at få en uddannelse eller et arbejde. Også selv om prisen er høj og afsavnene mange for hende og døtrene Merle på fire og Mille på 15 år.

– Vi har ikke vaeret på ferie i al den tid, Merle har levet, og fremtidsud­sigterne er ikke ligefrem fantastisk­e med min økonomi. Men vi klarer os, og jeg saetter en aere i at vaere en naervaeren­de og kaerlig mor for mine piger, siger Heidi Foli, der ellers JULEGAVE til 1999, og støt med 150 kr. Beløbet plus almindelig sms-takst opkraeves automatisk. 51 81 11 12 Reg. nr. 5301 – konto 0333 666. Maerk din indbetalin­g JULEGAVE. hjemmeside­n folkehjael­p.dk. var i gang med at uddanne sig til sygeplejer­ske, da hendes liv for 17 år siden i bogstaveli­gste forstand blev knockoutet i den føromtalte trafikulyk­ke.

Mormor gør en forskel

Heidi Foli har Mille og Merle med to forskellig­e faedre. Milles far er i et andet forhold nu, men han er stadig

har en samlet vaerdi af 1500 kr. pr. familie og består af:

En kolonial-varekurv til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til legetøj til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til sportstøj til en vaerdi af 500 kr.

gode venner med Heidi og ser sin datter cirka en gang om ugen.

Merles far er psykisk syg og fungerer kun med den rigtige medicineri­ng. Han kommer jaevnligt på besøg i den 69 kvadratmet­er store lejlighed i det vestlige Odense, men et taet forhold til sin datter kan man ifølge Heidi ikke sige, han har.

– Min mor betaler vores elregning og har nogle gange en pose kaffe eller andre dagligvare­r med, når hun besøger os. Det er selvfølgel­ig en stor hjaelp og gør en maerkbar forskel i vores situation, fortaeller Heidi Foli.

Helt umuligt

Fremtidsud­sigterne er ikke ligefrem fantastisk­e med min økonomi

På spørgsmåle­t om, hvorfor hun i en så ung alder fuldstaend­ig har opgivet at få en uddannelse eller et job, tøver Heidi ikke med svaret:

– Jeg kan ganske enkelt ikke. Både fysisk og psykisk er jeg så maerket, at det vil vaere umuligt for mig.

Midt i alvorssnak­ken lyser Merle rummet op med sin sorgløse tilgang til livet og de besøgende fra Ekstra Bladet.

– Se, det er den kjole, jeg fik af mormor til halloween, siger hun og viser stolt et billede af sig selv på telefonen.

Heidi Foli har fuld foraeldrem­yndighed over Merle og deler den med Milles far. Mens Merle er meget sensitiv grundet nogle markante og turbulente oplevelser som lille, da hendes far stadig var sammen med Heidi, har storesøste­r Mille ikke vaeret i skole i to år. Mille lider af angst og skal snart begynde i et skoleproje­kt med ni andre piger med lignende baggrund.

Kan redde vores jul

– Mille har fået hjemmeunde­rvisning, men det er klart, at det betyder meget, at hun også indgår i sociale sammenhaen­ge med jaevnaldre­nde. Jeg håber, dette skoleproje­kt er et lys for enden af tunellen for Mille, siger Heidi Foli, der oprindelig er fra Holbaek, men har boet i Odense de seneste 12 år.

– Jeg kom på ferie her i Odense hos min nu afdøde mormor som barn. Det var noget af det bedste, siger Heidi Foli, der ellers ikke mange gode minder fra den tid.

De gode tider fra ferierne hos mormor er på alle måder langt vaek nu, hvor Heidi Foli står foran en højtid med ekstra udgifter, som hun ikke har pengene til.

– I min situation er julehjaelp­s-pakken fra Dansk Folkehjael­p det, der kan redde vores jul. Så enkelt er det, siger den 38-årige mor til to.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark