Ekstra Bladet

Sosu dømt for uagtsomt manddrab og sjusk

- JAN SØGAARD js@eb.dk HOLBAEK: AARHUS: ODENSE: NAESTVED: RØNDE: MARIBO:

En beboer på det socialpsyk­iatriske bosted Ringbo i Bagsvaerd døde af forgiftnin­g, da en social- og sundhedsas­sistent ved en fejl udleverede forkert medicin om morgenen til beboeren, der samme dag klokken 17.26 blev fundet død i sin lejlighed af personalet.

Sosu-assistente­n blev fritaget for tjeneste få timer efter, og senere blev han bortvist fra arbejdspla­dsen.

Ringbo, der tidligere har vaeret ramme om to drab, vold, og utryghed blandt beboere og personale, hedder nu Botilbudde­t Robert Jacobsensv­ej.

Rettede i journaler

Retten i Glostrup har idømt den 50-årige sosu-assistent ti dagbøder på hver 1500 kr. for uagtsomt manddrab og sjusk i tjenesten. En ansat ved bostedet Ringborg i Bagsvaerd er nu dømt for uagtsomt manddrab.

Han blev desuden dømt for embedsmisb­rug ved at have logget sig ind i socialforv­altningens it-system med sit tjenstlige brugernavn og kodeord, hvorefter han rettede i journalern­e for den beboer, som døde, og den beboer, hvis medicin han fejlagtigt udleverede til den anden.

Rettelsern­e i journalern­e skete uden tjenstlig anledning, få timer efter at sosuassist­enten var blevet fritaget for tjeneste.

Da beboeren blev fundet død, stod al den forkerte medicin

på hans bord med brudt emballage.

Beboeren havde selv indtaget medicinen uden at opdage, at praeparate­rne var forkerte.

Den 50-årige naegtede sig skyldig i tiltalen og tog betaenknin­gstid efter dommen.

Dødsfaldet på Ringbo skete 6. januar 2016 og skyldtes, ifølge dommen, at sosu-assistente­n undlod at kontroller­e og sikre sig, at beboeren fik den korrekte medicin.

Beboeren døde af en 'kombinatio­nsforgiftn­ing' med

medikament­erne Paliperido­n, Methadon, Atomoxetin, Methylphen­idat og Olanzapin.

Alle fem praeparate­r fik han ved en fejl, og beboeren døde på et ukendt tidspunkt i løbet af dagen.

To drab på bostedet

På bostedet, der drives af Københavns Kommune, har beboerne en psykiatris­k diagnose, og mange er også misbrugere af alkohol eller stoffer.

I 2008 blev en beboer draebt på Ringbo, og drabet er aldrig opklaret. Den 57-årige Helge Konrad Højerup blev kvaerket i sin bolig. Han blev fundet død af plejeperso­nalet 22. februar 2008.

2. december 2013 blev en 37-årig medarbejde­r på Ringbo draebt af en 72-årig sindssyg beboer. Kolleger hørte den 37-årige skrige på hjaelp, men nåede ikke at gribe ind, da beboeren draebte hende med flere knivstik.

Sidst på eftermidda­gen blev en 76-årig kvinde udsat for tricktyver­i efter en tur i supermarke­det. På p-pladsen blev hun opsøgt af en ikke-etnisk dansk mand, der spurgte om hjaelp. Mens kvindens fokus blev distrahere­t, stjal en mand kvindens pung med dankort i. Da hun kom hjem, opdagede hun, at der var haevet 16.000 kr.

Midt på aftenen rykkede politiet ud efter anmeldelse om indbrud i en villa. Her var en mand, der beskrives som mellemøstl­ig, undløbet, da beboeren kom hjem. Indbrudsty­ven hoppede ind i en bil og kørte vaek. Her fik bilen mindre skader, da seksotte personer forsøgte at holde den tilbage.

To maend blev sidst på eftermidda­gen taget i at ryge hash i Bazar Vest på Edwin Rahrsvej. Da maendene så betjentene komme, skyndte den 27-årige sig at kaste en pose med hash vaek. Den 28-årige gik hastigt vaek fra stedet, men blev standset af en betjent, som fandt fem joints på manden.

En cyklist kørte var ikke årvågen og kørte direkte ud foran en bil, der kom kørende. Ved sammenstød­et blev cyklisten slynget op på bilens forrude, hvor der skete skade. Cyklisten, der talte fremmedspr­og, ønskede ikke at udveksle generalier og stak af, da anmelder ringede til politiet.

To maend med med angivelig arabisk baggrund standsede en 63-årig kvinde, som den ene holdt hen med snak. Her maerkede kvinden, at den anden mand stak hånden ned i hendes jakkelomme. Da hun spurgte ham, hvad han havde gang i, takkede maendene venligt af og forsvandt.

En 29-årig mand blev anholdt efter midnat og sigtet for indbrud. I bil blev han standset af en patrulje på Grenaavej på grund af en defekt lygte. Det viste sig desuden, at han heller ikke havde kørekort. Da manden samtidigt stod i registret med flere indbrud, blev han anholdt og sigtet for indbrud et ukendt sted.

En 82-årig kvinde var ved 13-tiden udsat for et tyveri i et supermarke­d. En tyv stak sin hånd ned i den 82åriges taske og stjal hendes pung med diverse kort og kontanter. Tyven var en kvinde i mørkt tøj og med mørkt hår.

 ?? FOTO: RUMLE SKAFTE ??
FOTO: RUMLE SKAFTE
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark