Ekstra Bladet

An gjorde Kim Larsen mig til millionaer

- Tekst & musik: Jacob Haugaard

– Vi kom hjem, gik i seng, og vi vågnede om morgen og taenkte ’hvad er det nu, vi skal i dag, nå ja! Vi skal hyles ud af Tivoli’, fortaeller han.

Det var derfor også en ekstra glaedelig overraskel­se, da Danmarks største spillemand henvendte sig til en benovet Jacob Haugaard:

– Han kom hen til mig efter den sidste koncert og sagde: ’Hey du, det der nummer du optrådte med, må jeg ikke egentlig ikke ... jeg havde det, som om jeg lige have vaeret med i Sirius-patruljen og gået over Grønland. Folk havde virkelig ikke gidet høre på Jacob Haugaard.

– Jeg sagde da ja, men jeg forstod det ikke rigtig. Jeg var ikke med i Koda, sådan noget kapitalist-lort, så jeg forstod ikke, hvad det betød.

Konen havde styr på Koda

Men bare fordi Jacob ikke selv havde meldt sig i Koda, betød det ikke, at andre ikke havde taenkt tanken.

– Det havde min kone heldigvis sørget for, siger han.

Det blev da også en lidt alternativ måde at skrive kontrakt på, fordi Jacob Haugaard simpelt hen var så befippet over hele situatione­n.

– Kontrakten blev skrevet på en serviet, sådan en grov frokostser­viet, husker Jacob Haugaard.

– Der stod, at jeg ejede rettighede­rne. De turde simpelt hen ikke indspille den uden at have noget på skrift, forklarer han.

For det havde ikke vaeret nemt at vaere en musiker, der ikke rigtig var slået igennem.

– Jeg havde levet som

Koda (Komponistr­ettigheder i Danmark) er en medlemseje­t, non-profit-forening, der arbejder for at sikre musikskabe­res rettighede­r og betaling, når deres vaerker bliver spillet offentligt.

Det gør Koda ved at lave aftaler om afregning med medier, spillested­er, streaming-tjenester, restaurant­er, m.v., så Kodas medlemmer får betaling, når deres musik bliver brugt i offentlig sammenhaen­g.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark