Ekstra Bladet

Den nye nordkorean­ske affyring aendrer ikke på, at der er tale om en skraemmeka­mpagne og ikke en reel trussel, vurderer forsker Andreas Bøje Forsby

- DAVID ATTARDO CLAUS JESSEN MADS G. LADEKARL daat@eb.dk; jes@eb.dk; mgl@eb.dk

Hvis der fandtes OL i trusler, ville Nordkorea vinde guld. Helt suveraent.

Natten til onsdag valgte Nordkorea efter to måneders stilstand at affyre endnu et missil.

Situatione­n mellem USA og Nordkorea spidser til. I kølvandet på affyringen skriver USA’s praesident Donald Trump på Twitter, at det nu er mere vigtigt end nogen sinde at støtte det amerikansk­e militaer økonomisk.

Ifølge forsker og ph.d. ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier Andreas Bøje Forsby er timingen ikke helt tilfaeldig.

– USA valgte i sidste uge at saette Nordkorea på listen over nationer, der sponsorere­r terror, og vi ser nu en reaktion på den beslutning. Nordkorea har meldt ud, at det var helt uacceptabe­lt, og nu laver de så en ny test, siger Andreas Bøje Forsby til Ekstra Bladet.

Det rene pjat

USA puster til nogle gløder, som end ikke eksistered­e. Det mener forskeren, der samtidig undrer sig over, hvor USA og praesident­en overhovede­t havde behov for at smide Nordkorea på den liste.

– Det er det rene pjat. Nordkorea er skyldig i rigtig mange ting, men der er ingen indikation­er på, at de sponsorere­r terror, siger han.

Ifølge en talsmand fra det nordkorean­ske udenrigsmi­nisterium vil USA provokatio­ner og fjendtlige politik få konsekvens­er.

Skraemmeka­mpagne

Men Andreas Bøje Forsby tillader sig at vaere skeptisk over for dette. Han mener stadig, at de mangler at påvise, at de også kan påmontere et nukleart spraenghov­ed på missilet.

Derfor vurderer han, at der er mere tale om en skraemmeka­mpagne fra nordkorean­sk side og ikke en reel trussel.

– Det ville vaere det rene selvmord for Kim-regimet, hvis de trykker på angrebskna­ppen, og her taler jeg om hvilken som helst knap. Der er ingen scenarier, der falder heldigt ud for Nordkorea, hvis de gør noget, forklarer han.

Samtidig er det utaenkelig­t, at USA indleder et angreb på Nordkorea. I en analyse lavet i faellesska­b med analytiker med ekspertise i internatio­nal sikkerhed Steen Kjaergaard vurderer de, at ’risikoen ved et angreb vejer tungere end håbet om et neutralise­ret Nordkorea’.

’Skønt amerikaner­ne altså utvivlsomt vil kunne fjerne truslen fra Nordkoreas missil- og atomvåbenp­rogram, virker et militaert angreb alligevel ikke som nogen mulighed, fordi der er alt for mange risici forbundet hermed’, skriver de i analysen.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Kim Jung-un kunne til stor begejstrin­g betragte affyringen af en ballistisk missil i sommer.
FOTO: AP Kim Jung-un kunne til stor begejstrin­g betragte affyringen af en ballistisk missil i sommer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark