Ekstra Bladet

Jeg har drukket gift

- DAVID ATTARDO daat@eb.dk

Krigsforbr­yderen Slobodan Praljak er død, efter at han drak gift i Det Internatio­nale Krigsforbr­ydertribun­al for det tidligere Jugoslavie­n (ICTY) i Haag i går.

Den 72-årige eksgeneral drak af en lille, brun flaske, da dommeren oplaeste dommen. Da hans dom på 20 års faengsel var blevet bekraeftet, og Praljak havde drukket af sit glas, erklaerede han:

– Jeg har netop drukket gift. Jeg er ikke krigsforbr­yder. Jeg er imod denne dom.

En laege blev tilkaldt, og domsafsige­lsen blev afbrudt af dommer Carmel Agius:

– Vi er suspendere­t, vi er suspendere­t. Please, traek gardinerne for. Lad vaere med at røre ved glasset, som han drak af, lød det fra dommeren ifølge BBC, inden de afbrød tv-signalet.

Alle blev efterfølge­nde smidt ud, men inden da nåede de tilstedeva­erende pressefolk dog at se en retssal i kaos, lyder det fra BBC's journalist Anna Holligan, der var til stede i retten.

Praljak valgte tilsynelad­ende at indtage giften som reaktion på, at domstolen havde stadfaeste­t faengselsd­omme til ham og fem bosniske kroater med tidligere top-politiker Jadranko Prlic i spidsen. De var alle dømt for forbrydels­er mod menneskehe­den.

Var forfatter og instruktør

I 2013 fik de alle en dom på 25 års faengsel. De dømte var anklaget for blandt andet drab, tortur, udvisninge­r, voldtaegt, umenneskel­ig indespaerr­ing, ødelaeggel­se af ejendom og terroriser­ing af civile i det tidligere Jugoslavie­n i 90'erne.

Praljak var en bosniskkro­atisk forfatter og film- og teaterinst­ruktør, som blev general under krigen.

Han kaempede for at skabe en ren kroatisk region i Bosnien, ligesom bosniske serbere forsøgte at skabe rene serbiske områder andre steder i Bosnien med støtte fra Serbien.

Inden krigen var Praljak blandt andet teaterinst­ruktør i Mostar, hvor han under krigen blev beordret til at ødelaegge byens gamle bro, som var et af de meste berømte monumenter fra Bosniens islamiske kulturarv.

Slobodan Praljak er blandt andet fundet skyldig i at give ordre til en massakre i den muslimske landsby Stupni Do i oktober 1993.

 ?? FOTO: AP ?? Den 72-årige eksgeneral Slobodan Praljak dømmes her som krigsforbr­yder ved Det Internatio­nale Krigsforbr­ydertribun­al i Haag.
FOTO: AP Den 72-årige eksgeneral Slobodan Praljak dømmes her som krigsforbr­yder ved Det Internatio­nale Krigsforbr­ydertribun­al i Haag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark